На Тернопіллі депутатів скоро буде більше ніж солдатів

На Тернопіллі депутатів скоро буде більше ніж солдатів. Майже п’ятсот юнакам призовного віку області були надані відстрочки від призову на строкову військову через те, що вони стали депутатами місцевих рад. Такими цифрами, за підсумками призовної кампанії «Осінь-2010», оперують у Тернопільському обласному військовому комісаріаті. В депутати обралося трохи менше призовників, ніж в ході останньої осінньої кампанії призвалося до армії. Як відомо, з Тернопільщини восени до армії відправлено 620 чоловік.

Переважна більшість юнаків краю обралася депутатами сільських рад. Найбільша політична активність призовників спостерігалася на сході області. Зокрема із 494 депутатів призовного віку, що були обрані в ході місцевих виборів до рад 300 припадають на Збаразький, Лановецький та Бережанський райони. Найменше ж на Тернопіллі депутатів-призовників – 8 на Гусятинщині. Загалом же в області немає жодого району без народного обранця-призовника.

Згідно з Законом України «Про військовий обов’язок і військову службу» відстрочка від призову на строкову військову службу депутатам місцевих рад для продовження професійної діяльності надається на строк виконання ними цих повноважень. Щоправда дорогу до військкомату новообрані депутати таки повністю не забудуть. Даний закон передбачає, що призовники, яким надано відстрочку зобов’язані щороку до 1 жовтня подавати у районні (міські) військові комісаріати документи, що підтверджують їх право на відстрочку.

Варто зазначити, така активна політична діяльність юнаків призовного віку жодним чином не вплинула на хід осінньої призовної кампанії. Тернопільський облвійськкомат достроково і одним з перших у Західному оперативному командуванні Сухопутних військ ЗС України успішно завершив призов.

Як повідомляв раніше Тернопільський обласний військовий комісар полковник Олег Довгалюк в області останнім часом спостарігається чітка тенденція щодо збільшення бажання юнаків проходити строкову службу у війську. Цьому, на думку офіцера, сприяє, зокрема, прагнення хлопців після армії отримати роботу у державних установах, де наявність досвіду військової служби одна з обов’язкових вимог до кандидата на посаду.

– Процес комплектування призовниками частин та з’єднань Збройних Сил та інших військових формувань України тривав без збоїв та відповідно до визначених планів і графіків відправки. В ході осінньої призовної кампанії тернопільські призовники продемонстрували високу явку на призовні дільниці, і загалом восени ми спостерігали зростання, у порівнянні з минулими призовними кампаніями, кількості бажаючих осіб служити в армії, – зазначив полковник Олег Довгалюк.

Загалом же в ході осінньої призовної кампанії 2010 року на Тернопільщині відстрочки від призову на строкову військову службу надано майже 3600 призовникам. Переважна більшість із них – понад 2700 для здобуття освіти, ще понад 360 – за станом здоров’я.

Василь Лабай

Коментарі вимкнені.