На Тернопільщині не дозволять переписувати підручники з історії

За наполяганням голови постійної депутатської комісії з питань освіти, науки, молодіжної політики, спорту, туризму та курортно-рекреаційної діяльності Віталія Шафранського депутати Тернопільської обласної ради внесли в порядок денний 40 сесії питання про звернення Тернопільської облради до Прем’єр-міністра М. Азарова з приводу вивчення історії України у загальноосвітніх навчальних закладах.
Комісію, турбує, що в 2010-11 навчальному році Міністерство освіти внесло зміни у шкільні навчальні програми з історії України для 5 і 11 класів, каже Віталій Шафранський і цитує проект звернення Тернопільської облради: “У програмі для 5 класу вилучено питання “Українські січові стрільці”, “Мистецька творчість українських січових стрільців”, “Український визвольний рух в роки війни (ОУН та УПА), “Придушення визвольного руху”.
Інші радикальні зміни, зокрема, в питаннях “Княжа Русь-Україна”, “Козацька Україна”, внесені без погодження з науковцями, є неприпустимими і говорять про те, “…якої великої ваги надає теперішнє керівництво Міносвіти питанням інтерпретації історії України в неукраїнському дусі, замовчуванню і переписуванню історії визвольних змагань, паплюженню справжніх героїв нашого народу”, – наводить ще одну цитату з тексту проекту звернення представник УНП Віталій Шафранський.
Від Миколи Азарова депутати Тернопільської облради хочуть добитися, щоб у 2011-12 навчальному році було відновлено викладання шкільного курсу історії України так, як це було до цьогорічних змін.
В разі ігнорування комісія облради залишає за собою право звернутися до облради прийняти рішення щодо викладання курсу історії України в межах Тернопільської області за програмою, затвердженою наказом Міністерства освіти і науки України від 5 червня 2009 року №491.
“Я переконаний, що на найближчому пленарному засіданні фракція УНП та інші патріотичні політичні сили проголосують за звернення до Прем’єра Азарова з приводу змін у шкільному курсі історії України, бо запроваджені Табачником зміни є антиукраїнські”, – переконаний Віталій Шафранський.

Коментарі вимкнені.