На Тернопільщині тривожна ситуації із СНІДом

Україна і далі лідерує за темпами поширення епідемії ВІЛ/СНІД у Європі. Лише за останні чотири роки кількість офіційно зареєстрованих випадків ВІЛ-інфекції в нашій країні майже подвоїлася – зі шістдесяти до ста дев’ятнадцяти з половиною тисяч. За минулий рік в Україні виявили понад шістнадцять тисяч нових випадків ВІЛ. Н Тернопільщині за період епідмоніторингу – а це з тисяча дев’ятсот вісімдесят сьомого року – офіційно зареєстровано майже півтори тисячі ВІЛ-інфікованих.

На шістдесят дев’ять осіб збільшилась кількість ВІЛ-інфікованих за останні півроку на Тернопільщині. Порівняно з таким же періодом минулого року – це на вісім менше. Проте медиків це не заспокоює: ВІЛ-інфекція зі стадії носійства все частіше переростає в стадію СНІД.

– Зареєстровано було 75 випадків, тобто, з попередніх років йде перехід з стадії носійства в стадію СНІД – це дуже тривожно, люди не звертаються своєчасно, не отримують медичної допомоги своєчасно і тому відбувається перехід ВІЛ-інфекції в стадію СНІД, – розповіла ТВ-4 завідувач відділу особливо небезпечних інфекцій Тернопільської обласної санепідстанції Тамара БУРТНЯК .

Найбільше ВІЛ-інфікованих у першому півріччі цього року виявили у Тернополі – двадцять двоє. Серед районів області найвищі показники захворюваності у Кременецькому, Лановецькому, Теребовлянському та Збаразькому районах, кажуть у санстанції. Проте це зовсім не означає, що в цих районах більше хворих, просто показники обстежень – вищі. Вірус імунодефіциту людини цього року медики виявили у десяти вагітних жінок, причому не всі вони належать до груп ризику. А семеро ВІЛ-інфікованих – потенційні донори.

 

– Перші ознаки СНІДу – це безпричинна діарея – проноси, які тривають більше місяця, це безпричинна температура, яка триває більше місяця, це гнійно-септичні захворювання безпричинні, це може бути запалення легень – пневмонія два і більше рази на рік, це може бути немотивована втрата ваги, це герпетичні висипки на слизових оболонках, які тривають також більше місяця,-  каже Тамара БУРТНЯК.

Ці симптоми можуть бути виявом інших хвороб, не пов’язаних з ВІЛ-інфекцією, тому завжди варто пройти обстеження і з’ясувати причину недуги, застерігають медики. Обстежиттись на ВІЛ-інфекцію, кажуть у Тернопільській санепідстанції, можна не тільки у Центрі СНІДу, а й у лікарнях, при яких є інфекційні відділення.

 

Коментарі вимкнені.