На Тернопільщині заклади освіти незаконно використовували землі

Прокуратура Тернопільської області провела перевірку додержання вимог земельного законодавства при використанні земель закладів освіти.

З’ясовано, що закладами освіти області не вживалися заходи для оформлення у встановленому законом порядку землевпорядної документації, у зв’язку з чим випадки використання навчальними закладами земельних ділянок без правовстановлюючих документів є поширеними.

Зокрема, відповідно до матеріалів перевірки, у користуванні закладів освіти області у даний час перебувають 1691 га земель, з яких, станом на 1 січня 2011 року, 1457 га використовуються без правовстановлюючих документів, тобто більше 85 % від їх загальної площі.

Так, у жодному із 22 закладів освіти Монастириського району не оформлено правостановлюючі документи на земельні ділянки.

А у Гусятинському районі з 84,52 га земель правовстановлюючі документи виготовлено лише на 0,44 га.

Сільськими радами допускалися факти незаконного відчуження частини земель вказаної категорії, що залишалося поза увагою як керівників таких закладів, так і посадових осіб райдержадміністрацій. Зокрема, рішенням Острівської сільської ради Тернопільського району №489 від 4.04.2008 року з порушенням вимог ст. 141-143 Земельного кодексу України (без одержання добровільної відмови землекористувача) вилучено з користування Острівської ЗОШ І-ІІІ ступеня земельну ділянку площею 2,55 га та переведено її до земель запасу.

Такі ж незаконні рішення приймались Байковецькою та Довжанківською сільськими радами Тернопільського району про вилучення земельних ділянок площею 0,18 та 0,57 га, якими користувались Байковецька та Довжанківська ЗОШ І-ІІІ ступенів.

За результатами перевірки прокуратурою області внесено подання на адресу першого заступника голови Тернопільської обласної державної адміністрації, у якому поставлено вимогу притягнення до дисциплінарної відповідальності начальників управлінь освіти Тернопільської, Кременецької районних адміністрацій, а також 2-х заступників голів вказаних райдержадміністрацій з гуманітарних питань.

Коментарі вимкнені.