Верховну Раду та Кабінет Міністрів тернополяни закидають телеграмами

Проблемні питання пенсійної реформи представники Західноукраїнських областей обговорювали в Тернополі у середу, 26 січня. Щоб роз’яснити певні пункти документу, на зустріч приїхав голова Пенсійного фонду України Борис Зайчук і директор департаменту пенсійного забезпечення Владислав Машкін.

Борис Зайчук назвав чинники, які варто врахувати, перш ніж приймати реформу – щоб вона не викликала критики, яка виникла після її оприлюднення. Це зайнятість населення, ціна робочої сили і своєчасність виплати заробітної плати.

На основних змінах у пенсійному законодавстві, які чекатимуть українців після прийняття реформи, наголосив директор департаменту пенсійного забезпечення Владислав Машкін. Серед них: збільшення загального трудового стажу з 20-25 до 30-35 років відповідно, зменшення ставки пенсії з 90% до 80% від отримуваної заробітної плати, підвищення віку виходу на пенсію для чоловіків-держслужбовців з 60 до 62 років, поступове збільшення вислуги років для військовослужбовців, а також зміна мінімального страхового стажу з 5 на 15 років.

Але найбільше обурення в громадян викликав ріст віку виходу на пенсію для жінок. Владислав Машкін зауваження щодо цього спростовує.

Владислав Машкін: «За кожні півроку відстроченого виходу на пенсію її розмір буде збільшуватись на 2,5%. Якщо порахувати, то за декілька років за рахунок цього збільшення жінка по суті компенсує собі ті кошти, які вона не отримувала внаслідок того, що був підвищений пенсійний вік. Крім цього, для призначення пенсії буде зроблено більш тривалий страховий стаж, можливо, більший заробіток. Тобто розмір пенсії буде більший».

Не погоджується з пропагандою пенсійної реформи голова Тернопільської обласної ради профспілок Андрій Присяжний. Щоб визначити, яких втрат зазнає населення в разі прийняття документу, профспілки провели власні розрахунки та оформили результати у схеми.

Андрій Присяжний: «Якщо за старими діючими нормами і правилами людина отримала основної додаткової пенсії 1057 гривень, то вже за новими – тільки 860. Втрата складає 197 гривень. Ми закцентували наші первинні профспілкові організації, трудові колективи, аби вони закидали Верховну Раду України, Кабінет Міністрів телеграмами протесту. Тому що права людей в даному випадку будуть обмежені. А ними поступатися не варто».

Свої зауваження трудові колективи оголосять і на зустрічі Федерації профспілок України, де обговорюватимуть реформи 31 січня, а також на парламентських слуханнях 16 лютого. Організовувати акції протесту, вважає Андрій Присяжний, поки що недоцільно, – повідомляє ІНТБ.

Коментарі вимкнені.