На Тернопільщині земля пустує, бо владі не подобається орендар

Земельний конфлікт виник у селі Сапанові на Кременеччині. Люди обурені: поля роками заростали бур’янами, а коли нарешті з’явився інвестор, який ладен сплачувати їм непогану орендну плату за паї, районні чиновники почали всіляко перешкоджати йому.

Агрохолдинг «ЛАТАГРО», який орендує землі чи не в кожній області України, заснував тут свою наймолодшу компанію — «Кременець Агро». Ще взимку селяни Сапанова погодилися віддати власні паї цьому орендарю. Проте засіяти поля працівники підприємства досі не можуть. Адже місцевий відділ Держкомзему навідріз відмовляється реєструвати договори оренди на землю. А без цього користування земельними наділами українське законодавство забороняє. За словами генерального директора «ЛАТАГРО» Віталія Ставнійчука, тяганина з реєстрацією триває більше місяця, хоча всі кошти за відповідними рахунками вже давно сплачені. Чому його агропідприємство так не до вподоби кременецьким чиновникам, чоловік і гадки не має. Каже, ймовірно, районна адміністрація зацікавлена в іншому інвесторі.

Нині селяни в розпачі — очікували восени отримати гідну плату за оренду власних паїв, а натомість чують погрози. Виявляється, по сільських хатах ходить отой інший інвестор, який чомусь миліший Кременецькій райдержадміністрації, і розповідає про кращі орендні умови. Ще й примушує людей здавати землі в користування ТОВ «Агроекспресу» — аграрній компанії, яка начебто теж не проти обробляти сапанівські поля. Втім, цим орендарям районні чиновники чомусь увімкнули «зелене світло» при оформленні всіх документів. Селяни не повірили в таку конкуренцію і вирішили зібратися, щоб запитати у влади: чому досі поля не засіяні?!

Проте, до людей районні чиновники не приїхали, а представники сільської ради не прийшли. До речі, «Кременець Агро» вклав чималі кошти саме в поліпшення інфраструктури села. Придбали телевізор для Сапанівської школи, замінили старі вікна в будинку культури новими пластиковими, надали фінансову допомогу місцевим ветеранам. Селянам подобається такий початок співпраці з орендарем, і вони не розуміють, чому агропідприємству не дозволяють обробляти їхні паї. Єдина вимога людей — не перешкоджати роботі аграріїв. Тоді й земля не пустуватиме, і селяни отримають гідну оплату за оренду.

Поки сільськогосподарське підприємство «Кременець Агро» уклало угоди лише з частиною пайовиків. Решта жителів Сапанова вагається. Селяни хочуть переконатися, що орендар насправді вирощуватиме на їхній землі гречку, сою та соняшник, як пообіцяв узимку. А він не може розпочати обробіток полів, бо місцеві чиновники встромляють палиці в колеса. Таке собі замкнене коло, заручниками якого зазвичай стають звичайні люди. Утім, агропідприємство «Кременець Агро» ладне навіть підвищити розмір оплати оренди, аби селяни не вагалися і здали в обробіток решту паїв. Орендар налаштований працювати чесно, жителі Сапанова готові до співпраці, а районні чиновники намагаються все зіпсувати. Ймовірно, щоб лобіювати інтереси іншого агропідприємства, – пише газета «Вільне життя плюс».

Коментарі вимкнені.