На Тернопільщині син “доглядав” за батьком стусанами

У дитинстві батько виховував кулаками, тепер син «доглядає» стусанами

Поки психологи та літератори, кожний у своїй сфері, тлумачать проблеми батьків і дітей, Кримінальний кодекс спокійно і чітко констатує злочини, скоєні однією особою щодо іншої. Як- от про спробу вбивства 28-річним рецидивістом Юрієм С. свого старенького батька.

Сталось це у Плотичі Тернопільського району напередодні нового 2011 року.

Того дня Іван Степанович С. раненько зібрався та поїхав у Тернопіль проходити медкомісію. Проте, незважаючи на передсвяткові дні, у поліклініці всюди були черги, тож звільнився пенсіонер уже по обіді. Не поспішаючи, пройшовся знайомими з дитинства вулицями, згадував, де що розташовувалось перед війною, як розчищали завали після боїв, де нині живуть шкільні друзі, точніше, вже їхні діти та онуки. У такому сентиментальному настрої дійшов до зупинки, сів у маршрутку.

У селі, не поспішаючи, пішов додому, але на півдороги зустрів односельця Василя. Закурили, бо новин особливих не було, а потім запросив старого до себе, ясна річ, не на чай: чоловіки таким напоєм свій організм не «труять», їм потрібен більш міцний.

Вони розташувались на кухні. Василь вже давно сам господарював у хаті. Дружина від нього пішла, не витримавши постійних чаркувань благовірного. Жінку навіть не зупинили аргументи сусідки баби Василини: «Куди з дітьми підеш? Кому вони будуть потрібні, крім рідного батька?» Насправді бойова Оксана незабаром вийшла заміж, тож діти все рідше провідували тата, а той все частіше заглядав у чарку, причому саме разом зі старим Іваном. Тоді ж голодний і втомлений пенсіонер швидко сп’янів і заснув прямо за столом. Василь тяжко піднявся та почовгав у хату дивитись телевізор. Не помітив, як сам задрімав. Прокинувся від грюкання у двері. Не встиг встати, як на порозі з’явився Юрко, непутящий син старого С.

«Зайшов сусіда провідати», – промовив гість, дістаючи з кишені та ставлячи на стіл пляшку горілки.

«Добре зробив», – невесело відповів господар.

У селі С.-молодшого побоювались і недолюблювали: він уже тричі був судимий за крадіжки, причому заради наживи міг залізти навіть у хату сусіда чи хресного батька. До того ж парубок полюбляв горілку, але вже після першої склянки ставав агресивним, войовничим, хапався за ніж чи що потрапить під руку і міг кинутись на «жартівника». Не раз вже хлопці відтягували його від закривавленої жертви. Саме тому Василь не вельми зрадів, побачивши такого гостя на порозі. Тим не менше, дістав склянки, поставив миску з салом, банку з огірками, нарізав хліба. Хлопці сіли «частуватись». Враховуючи, що обидва були вже досить напідпитку, зрозуміло, що незабаром вони намагались перекричати один одного, розповідаючи старі анекдоти. У цей момент надворі почав падати сніг з дощем і Юрко раптом вирішив покурити надворі. «Василю, допоможи!» – почув із кухні знайомий чоловічій голос. Сп’янілий чолов’яга зайшов до кімнати і побачив за столом розкуйовдженого батька.

«Ти що тут робиш?» – наблизився до нього.

«Я приїхав з Тернополя і по дорозі додому зайшов перепочити у сусіда», – почав той виправдовуватись.

«Чого ти брешеш? Який Тернопіль? Вдома треба сидіти, а не вештатись», – матюкаючись і сварячись, син однією рукою схопив сивого батька за комір, а кулаком іншої вдарив того по голові. Пенсіонер закричав і впав на підлогу, намагаючись закрити обличчя руками. Однак розлючений молодик нічого не чув, а щосили колотив важкими чобітьми по голові та грудях батька. Почувши жахливі крики, у кухню прибіг господар. Від побаченого жахіття сусід миттєво протверезів, а потім схопив Юрка за руку, відтягнув від потерпілого, який уже й захищатись не мав сил. Важко дихаючи, син скляними очима дивився собі під ноги, на закривавлене обличчя найріднішої у світі людини. Охаючи та схлипуючи, старенький батько тихенько підвівся, підняв куртку і, хитаючись, повільно пішов до дверей.

«Знаєш, як він мене малим бив?» – ніби виправдовуючись, звернувся до сусіда Юрій. Той мовчки дивився собі під ноги. Син витер об куртку закривавлену руку і пішов слідом за батьком. Згодом у потерпілого виявили переломи ребер, закриту черепно-мозкову травму, чисельні синці.

Тернопільський міськрайсуд за побиття на 3 роки позбавив С.-молодшого волі, однак зважив на прохання батька-пенсіонера і на 2 роки 6 місяців відтермінував покарання, – пише газета “Номер Один”.

Коментарі вимкнені.