Навколо Тернополя з’явиться нова об’їзна дорога

Дорожня галузь України минулого року була профінансована усього на 14%. І це певною мірою позначається на вкрай незадовільному стані. Та, разом з тим, автомобільна служба планує на Тернопіллі прокладати нові автошляхи.

«Проводиться робота щодо будівництва «великого кільця» навколо Тернополя, — зазначив начальник Служби автомобільних доріг в Тернопільській області Микола Гнатів. — Сама ідея будівництва кільця існує вже не один рік. Загальна її протяжність — 44 кілометрів, а коштів для її будівництва потрібно 880 мільйонів гривень, Ця дорога дасть можливість з’єднати дорогу Тернопіль-Підволочиськ з ділянкою Тернопіль-Кременець».

Щоправда, існує проблема відведення ділянки для будівництва, дозвіл на які даватиме Верховна Рада. Адже землі, на яких мала б прокладатися дорога, вважаються особливо цінними через значну товщину чорноземів.

У досить незадовільному стані перебувають дороги й у районних центрах. Але, як зазначають представники служби автомобільних доріг, на майбутнє заплановане будівництво об’їздних доріг у райцентрах Бережани й Теребовля.

«Прокладання об’їзної Бережан була розпочаті ще три роки тому, — зазначив Микола Гнатів. — Але цьому дещо перешкодили проведення археологічних робіт та й знову ж таки, сама відсутність землі під будівництво. До речі, такого складного проекту у нашій області ще не було. Дорога, вартістю у 188 мільйонів гривень, протяжністю у 3,9 кілометри проходитиме через заболочену місцевість. Передбачена ще побудова моста. Також на майбутнє планується й відновлення будівництва об’їздної дороги навколо райцентру Теребовля».

А якщо характеризувати дороги загального користування, то за даними  начальника Служби автомобільних доріг в Тернопільській області, на Терн опіллі мережа автодоріг становить 5 тисяч кілометрів, з яких 680 км — дороги державного значення. З них 75% доріг — зношені. А ще, відповідно до сучасного транспортного потоку, який у нас збільшується мало не щодня, щороку необхідно ремонтувати 420 кілометрів автодоріг. А ще 800 кілометрів потребують поточного ремонту. Для проведення капітального ремонту 1 мільярд 20 мільйонів гривень, а для поточного — ще 340.

«На превеликий жаль, за останні роки облавтодор виконує все менше робіт з капітального ремонту, — зазначив директор дочірнього підприємства «Тернопільський облавтодор» Володимир Гаврилюк. — А самого будівництва доріг не проводилося вже давно. Переважно роботи ведуться з експлуатаційного утримання автомобільних доріг та ремонт. Загалом за дев’ять місяців поточного року виконано робіт на 79 мільйонів гривень. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року сума проведених робіт становила 61 мільйон».

Олена Павленко

-1 thoughts on “Навколо Тернополя з’явиться нова об’їзна дорога

  • 15:59 | 22.01.2012 о 15:59
    Permalink

    Краще, аби вони зробили капітальний ремонт доріг у самих Бережанах та Теребовлі, а не будували об’їзні дороги… Тоді через міста б їхали авто і б розвивався бізнес (водії б купували щось, замовляли послуги тощо)…

Коментарі вимкнені.