Не всім тернополянам, що евакуюються з Єгипту потрібні послуги психолога

Кілька тисяч українців протягом тижня поверталися з гарячої арабської республіки до України.

Лише впродовж вихідних майже 2 тисячі співвітчизників ступили на рідну землю. Загалом на час заворушень там перебувало близько 7 тисяч українців, – повідомляє 24 канал.

”Після африканського сонця – зимовий Київ. Українці повертаються додому з бунтівного Єгипту. Туристи – плановими рейсами, а ті хто працює чи мешкає у Єгипті коштом держави. Уряд виділив на евакуацію менше 1000 таких українців аж 10 мільйонів гривень. За оцінками експертів цього вистачило б на кількадесят чартерів до Єгипту”, – каже журналіст Вікторія Лісецька.

В Уряді пояснюють – вирішили перестрахуватися і зробили кошторис ширшим, аби вистачило і на літаки, і на послуги штатних психологів з Міністерства надзвичайних ситуацій. Щоправда, як виявилось, їхнє втручання не знадобились.

”Ми надавали свої пропозиції аби себе убезпечити, щоб розраховувати на ці гроші для того, якщо буде необхідно виконати стільки рейсів скільки буде потрібно. Крім того треба зауважити, що ми працюємо з МНС і надають психологічну допомогу, іншу допомогу”, – каже речник МЗС Олександр Дикусаров.

”Психологи працювали, і слава Господу Богу що ніхто не звернувся за допомогою, на щастя психологічна допомога не була потрібна, але психологи готові надати допомогу”, – каже керівник оперативного штабу МНС Петро Волянський.

Не знадобився психолог і тернополянці Марті – дівчина працює аніматором у Єгипті вже 2 роки. Каже, у курортних містах більш-менш спокійно, а от у столиці – доволі моторошно.

”Музей практично знівечили, багато готелів поспалювали, багато будинків, магазинів, в Каїрі дійсно перебувати небезпечно. На рахунок туристичних міст – Хургада, Шарм – там впринципі не було сильних безпорядків, трошки було, але чогось надзвичайного – не було”, – каже евакуйована Марта.

Спецрейсами протягом вихідних до України повернулися майже 400 громадян, які працюють чи проживають в Єгипті. Кажуть – українці спрацювали дуже оперативно. Щоправда, не всі вбачають нагальну потребу в евакуації.

”Там одне “але” – немає туристів і проблеми з харчуванням, а так все нормально”, – каже евакуйована Юля.

“Спасибі консульству, що нас вирвали з цього полону – ми перші. Росія та Білорусія ще не евакуювались”, – каже евакуйована Ольга.

Українські дипломати не втомлюються рекомендувати співгромадянам не відвідувати Єгипет найближчим часом. А це – суттєвий удар по кишенях туроператорів. Втім, вони знайшли вихід зі скрутної ситуації: пропонують охочим перенести дату вильоту, або розглядають можливість повернення частини коштів тим, хто завчасно відмовляється від турпакету. Є варіанти і для відчайдухів.

“Якщо вони наполягають, турист наполягає точно летіти, то вони зобов’язані підписати документ, який є на нашому сайті, про те що вони попереджені з цього приводу і можуть і не летіти. Але ми не хочемо, щоб вони летіли. От тому в нас практично вильотів немає”, – каже гендиректор туроператора Мехмет Гюндогду.

Та такий підхід не зовсім влаштовує чиновників – у МНС кажуть, що запропонують Уряду заборонити вильоти до Єгипту на деякий час взагалі, постановою чи розпорядженням. Однак, за словами правників це пряме порушення міжнародного законодавства. А саме – Чиказької конвенції про цивільну авіацію, де чітко прописано, що лише держава у якій оголошено надзвичайний стан чи стан війни може частково закрити свій авіапростір.

Коментарі вимкнені.