Нечистоти залили квартиру тернополянки, а сантехнік з жеку – у відпустці

Фото: "20 хвилин"

Брудна вода із нечистотами затопили ванну та коридор у новій квартирі тернополян на “Дружбі”. Власники обурюються, що справно сплачують за послуги. Однак під час аварійної ситуації допомогу їм довелося чекати півдня, – пише “20 хвилин

– Мені на роботу, а я бавлюся із мисками та відрами у ванні. Не можу ні прийняти душ, ні сходити в туалет, – розповідає Ольга Возняк. – А в жеку сказали, що сантехнік зараз у відпустці. То невже мені доведеться цілу добу сидіти у смороді та вичерпувати воду з фекаліями?

Екстремальний ранок видався вчора, 21 червня, у родини Возняк. Через забиту каналізацію відходи із цілого під’їзду плавали у їхній ванній кімнаті. Однак в об’єднанні свіввласників багатоквартирних будинків (далі ОСББ – прим. ред.) кажуть, що спричинили аварію самі мешканці, які під час ремонту скидають будівельні відходи у каналізацію.

– Мене розбудив переляканий голос матері: “Вставай, у нас аварія”, – пригадує Ольга Возняк. – Коли зайшла у ванну, то побачила, як через усі можливі дірки — ванну, душову кабіну, біде, унітаз — лізли чужі фекалії.

Люди зателефонували в аварійну водоканалу. Диспетчер запевнив, що такі випадки не в їхній компетенції, тому попросили звернутися у жек.

– Ми довго з мамою телефонували в ОСББ “Явір”, який обслуговує наш будинок. Однак слухавку там ніхто не піднімав, – продовжує пані Возняк. – Що робити далі, ми не знали. Тому зателефонували на довідку міської ради. Ті дали номер телефону в якусь організацію, ті — інші телефони. Я зателефонувала за вісьмома номерами, але ніхто нам не допоміг.

Пробивали трубу самотужки

Родина Возняк живе у новому десятиповерховому будинку на “Дружбі” два роки. Новобудову повністю ще не заселили, сусіди досі роблять внутрішні ремонти.

– Ми живемо у цьому будинку кілька років, а вже пережили різні неприємні моменти: прорвала труба і нас затопили сусіди, коли ми щойно завершили ремонт, – пригадує пані Ольга. – Було і таке, як сьогодні. Але тоді відходи “прорвали” туалет у вихідний день, пізно увечері. Я купила рідину для чищення труб. І все обійшлося.

Жінка і цього разу скористалася перевіреним засобом — купила рідину для промивання труб. Але це не допомогло.

– Маємо щастя, що люди зараз на роботі і мало хто користується туалетом. А то щойно хтось спускає воду, у нас у ванній – “сюрприз”, – каже жінка.

Тернополянка додзвонилася в ОСББ тільки о 10 годині. Пояснила ситуацію. Однак там повідомили, що сантехніх у відпустці і вони не мають кого прислати. Казали, що будуть шукати майстра, але той з’явиться, ймовірно, тільки завтра.

– Мене це обурило. Адже я маю бігти на роботу, а не сидіти цілий день у смороді та вичерпувати відрами відходи, – обурюється пані Ольга. – За що я оплачую жеку щомісяця 70 гривень, якщо вони мені не можуть допомогти у аварійній ситуації?!

Згодом комунальники запевнили, що через годину-другу хтось прийде.

– Брудну воду ми визбирували кілька годин у миски та відра. Однак виливати той непотріб не було куди. До того ж сморід у кімнаті такий, як у загальному туалеті. Дихати важко, – зітхає жінка.

В обід майстер так і не з’явився.

– У жеку запевнили, що майстер у дорозі та буде через 10 хвилин. А в нас уже затоплені нечистотами і ванна, і коридор. Це знущання якесь, – дивується співрозмовниця. – Я тільки те й роблю півдня, що бігаю по хаті з освіжувачем повітря та відрами!

Жінка хвилюється, що аварія може статися в той момент, коли нікого не буде вдома.

– Я чула, що перші поверхи будинків часто потерпають від того, що забивається загальна каналізація. Наші сусіди із супермаркету якось розповідали, як рятували свій товар після такої аварії, – пригадує пані Ольга. – Я інколи на день-два їжджу за місто. Але не хочу переживати за те, що вдома мене може очікувати такий “сюрприз”.

Викидають цемент у каналізацію

В ОСББ “Явір”, який обслуговує будинок на вул. Карпенка, 40, запевнили, що старалися вирішити ситуацію оперативно. Сантехнік зараз дійсно у відпустці, але на аварію виїхав майстер.

– Мені по-людськи шкода людей, в яких сталася аварія. І ми не залишили їх

напризволяще, – розповідає голова ОСББ “Явір” Леся Марків. – Спочатку до них виїхав наш майстер. Але чистити трубу має сантехнік, якого ми викликали із відпустки. А він живе у селі на Шумщині. Ми не жек, а тому не маємо бригади майстрів, – пише “20 хвилин”.

У будинку забилася внутрішня каналізація. Тому чистку труби робить не водоканал, а комунальна структура, яка обслуговує будинок, пояснює бухгалтер ОСББ “Явір” Ольга Гаврилюк.

– Такі аварії найчастіше трапляються у новобудовах, – каже жінка. – Адже майстри, які роблять ремонти у помешканнях, скидають будівельне сміття, вапно і цемент у каналізацію.

-1 thoughts on “Нечистоти залили квартиру тернополянки, а сантехнік з жеку – у відпустці

  • 19:28 | 22.06.2011 о 19:28
    Permalink

    >> Ми не жек, а тому не маємо бригади майстрів

    Ми не жек, але гроші з людей беремо справно.

Коментарі вимкнені.