Немає ніяких податкових канікул

з 1 квітня набув чинності в повному обсязі новий Податковий кодекс. У четвер із цього приводу в Києві пройшов Всеукраїнський з’їзд малого та середнього бізнесу.

— Прийняли резолюцію про те, що треба активно нав’язувати свої рішення владі. Зокрема щодо скасування єдиного соціального внеску, — каже депутат із фракції НУ-НС Ксенія Ляпіна, 46 років. — Необхідно вимагати прийняття прозорої та зрозумілої системи оподаткування.

Як змінилося життя підприємців із 1 квітня?

— Воно змінилося у 400 тисяч підприємців-спрощенців. Підприємці, які є “фізичними особами”, тепер не можуть працювати з підприємцями, які є “юридичними особами”. Вони втратили ринок збуту своїх товарів та послуг. У результаті знайшли такий шлях: “спрощенці” створили собі юридичних осіб на спрощеній системі оподаткування. Вони ніби “прокладки” між фізичними та юридичними особами в загальній системі. Та вони сплачують набагато менший податок. Я про це попереджала! Бізнес завжди знайде вихід.

Скільки закрилося підприємств за час роботи Податкового кодексу?

— Упродовж першого кварталу, за нашими даними, подали заяви на припинення діяльності 250 тисяч підприємців. І це ще до набуття чинності кодексу в повному обсязі. Деякі відмовилися від спрощеної системи оподаткування й перебувають у “сплячому” режимі — здають “нульові” декларації, не ведуть ніякої діяльності, але вважаються підприємцями. Думаю, ще 100 тисяч не зможуть організувати схему обходу кодексу й припинять роботу.

Реєструються нові підприємства?

— Безумовно. Але темпи зменшилися.

Хто виграв від нововведень кодексу?

— Ніхто. Для бюджету це не дало ніякої економії.

Чи полегшили життя новоствореним фірмам, яким нібито дали податкові канікули?

— Немає канікул. Є нульова ставка податку на прибуток для новостворених компаній з обсягом реалізації до 3 мільйонів гривень на рік. Але там є суттєва вимога, що в компанії має бути зарплата не менше, ніж дві середні, — 3500 гривень. Це величезне навантаження на фонд зарплати. Дешевше перейти на спрощену систему і сплачувати 5 відсотків реалізації.
Ольга МОСКАЛЮК, Газета по-українськи

Коментарі вимкнені.