Новорічно-різдвяні листівки Європи та Америки – у Тернополі

Колекцію різдвяних та новорічних листівок з європейських держав, США та Канади виставлено на огляд в Тернопільському обласному художньому музеї.

Близько тьохсот яскравих листівок із зображенням біблійних персонажів та новорічних сюжетів зібрав директор музею, мистецтвознавець Ігор Дуда, повідомляє УКРІНФОРМ. Серед них є і листівки з Росії, видані у “самвидаві” в 60-70 роках минулого століття, кольорові різдвяні друковані вітання із Польщі. Українські листівки, надруковані у США та Канаді, зазвичай – різносюжетні. Тут – і зображення немовляти Ісуса, Діви Марії, Йосифа, і Святвечір в українській родині, колядники, щедрівники, доповнені національними українськими орнаментами та зимовими візерунками. Серед виставкових зображень презентовано поштівки з Болгарії та Угорщини. Хоча їх в експозиції небагато, але й вони приваблюють мистецьким виконанням.

Привертають увагу відвідувачів і російські листівки, доповнені текстами на церковнослов’янській мові, зображеннями святкування Різдва у XIX-XX століттях. На окремому стенді – українські листівки, більшість з яких виготовлені у роки незалежної України. Серед них є зображення церков, зимових пейзажів, Святвечора в українській родині, щедрувальників, Коляди, Маланки.

-1 thoughts on “Новорічно-різдвяні листівки Європи та Америки – у Тернополі

  • 08:46 | 2.01.2011 о 08:46
    Permalink

    Цікаво, скільки та виставка ще триватиме?

Коментарі вимкнені.