Огірки з тернопільських ринків безпечні для здоров’я

Європейські засоби масової інформації вже кілька днів повідомляють про те, що від зараження кишковою паличкою у Німеччині захворіло кілька сотень людей, десятеро – померли. Джерелом інфекції вважають свіжі овочі, зокрема огірки, привезені з Іспанії. Випадки масових отруєнь зафіксували також у Швеції, Данії, Нідерландах та Великобританії. В інших країнах Євросоюзу санітарні служби перевіряють овочі, що надійшли з Іспанії. На ринках Тернопільщини іспанські огірки не продають, а ті, якими торгують, безпечні для здоров’я, у цьому переконували знімальну групу ТВ-4.

 

– Кожна партія продукції, а саме – огірки, які приходять на центральний ринок, проходить випробування в нашій лабораторії на вміст нітратів. Зараз ми отримуємо огірки з Шупарки Борщівський район, з Закарпаття, з Криму. Огірків, які цікавлять, які прийшла інформація в засобах масової інформації з Іспанії – в нас зараз немає, – розповіла заступник начальника обласної державної лабораторії ветеринарної санітарної експертизи Наталя ОСТАПІВ.

Щоб огірки були безпечними, вміст нітратів у них повинен бути якнайменшим. В одному кілограмі допускається не більше чотирьохсот мілілітрів, а у лабораторії ветеринарної санітарної експертизи фіксують не більше двохсот сорока. Вимоги до якості огірків, як до вітчизняних, так і до імпортних – однакові. Проте закордонним товаром не торгують ще з березня, відколи на прилавках почав з’являтись свій.

 

Продавці кажуть – продають товар спокійно, адже впевнені у його якості, мають дозвіл від лабораторії і можуть при потребі ознайомити з ним покупців.

Аби огірки та інші ранні овочі, пішли не на шкоду, а на користь, потрібно купувати товар лише у місцях санкціонованої торгівлі і дотримуватись елементарних санітарних правил.

 

Коментарі вимкнені.