Олексій Кайда: «Мужчина має бути мужчиною»

Голова Тернопільської обласної ради, уродженець Бердянська, Олексій Кайда на Тернопільщині – понад два роки. Каже, що за цей час наш край став для нього другою малою батьківщиною. Однак, чоловік готовий залишити Тернопілля і йти у Верховну Раду, якщо так вирішить партійне керівництво ВО «Свобода». Про свій трудоголізм, вплив на міську раду, майбутню відпустку та закордонні поїздки розказав Олексій Кайда в інтерв’ю «Погляду».

Я трудоголік, але відпочити хочеться

Ви вже тривалий час на Тернопільщині, яка не є для вас рідним домом. Що можете сказати про наш край?

Тернопільщина – унікальний край, що поєднав три етноси – Волинь, Галичину та Поділля. Цей конгломерат культурних, традиційних, навіть релігійних та історичних відмінностей та особливостей створив оригінальне поєднання, яскраве та колоритне. Та головне – тут живуть і працюють прекрасні, творчі, талановиті й надзвичайно щирі люди. Тернопільщина стала мені рідною, другою малою батьківщиною, тому працюється мені тут надзвичайно комфортно.

Чи не набридало Вам працювати головою обласної ради, займати активну позицію? Роботи багато, темп швидкий… Може пора все кинути, відпочити?

 

Треба працювати, щоб виправдати довіру. Бо те, що за мене проголосували депутати – був механізм, але за мене проголосували тернополяни. Не виправдати цю довіру – величезний злочин. Хочеться працювати. Я би злукавив, якби сказав, що не хочу взагалі відпочивати. Хоча я «трудоголік», але кожна людина має якийсь певний ресурс. Хочеться відпочити, але не опустити руки. Поїхати на рибалку, Україною мандрувати.

От дуже багато людей рветься за кордон, а натомість не бачить тієї краси, яка є в Україні. Я зараз планую відпустку з 18 липня і буду їхати в Бердянськ. Дорогою відвідаю Умань (Софіївку), побуваю на Вінниччині. Дивитимусь на краєвиди.

 

Ситуація в Україні змінюється по декілька разів на день

Що дають для області і для Вас відрядження, закордонні поїздки?

Я за два роки був аж тричі за кордоном. В Польщу, на їхнє запрошення, я їздив дивитись, як вирішується питання допомоги і сприяння бізнесу. Мені цікаво було, чому в Польщі іде розвиток, а в нас цього розвитку нема. Друга поїздка – це Америка, штат Арізона, з України було понад 50 чоловік. Основне завдання було – ознайомитись з роботою органів місцевого самоврядування. Цікаво було подивитись, перейняти їхній досвід. Корисно – ознайомитись з роботою, яка стосувалась підтримки бізнесу, залучення інвестицій. Остання поїздка була одноденна. Ми були з міським головою в Римі. Зустріч з Папою Римським була незабутня. Таке буває раз в житті. Якщо відверто, то зустріч була коротка, але ми встигли презентувати область і запросити його до нас. А ще – отримати благословення для всієї громади області.

До речі, на ці поїздки не було витрачено жодної копійки з державного бюджету. Фінансувались вони різними програмами.

 

 

Чи плануєте йти у Верховну Раду?

В політиці ніколи не можна говорити «ніколи». Ситуація в Україні змінюється по декілька разів на день, коли  міняється позиція найвищого керівництва держави відповідно до внутрішніх, або зовнішніх факторів. От в мене запитання, чи є гарантія, що будуть вибори в 2012 році, коли обговорювалась питання продовження повноважень депутатів до 2015 року? Було ж таке. Крім того – ніхто не знає, яке буде законодавство. Відповідно – чи буде мажоритарна система, чи пропорційна, чи змішана. Може взагалі будуть дочасні вибори.

Згідно рішення Вищого Конституційного суду, повноваження Тернопільської обласної ради – до 2014 року. Але говорять, що, ніби, мали би бути вибори в дванадцятому році, як і в Київській раді, та Чернівецькій. Робити прогноз я би не хотів.

Я є карним членом партії уже 18 років. Партії, яка 20 років не міняла своїх поглядів, тому не зазнала розколу. Я є членом політвиконкому, політради, тобто найвищого керівництва партії. Якщо буде вирішено керівництвом, то я буду балотуватись, якщо партія визначить інший напрямок моєї діяльності, то буде інший напрямок.

Якщо обласна рада збереже повноваження до чотирнадцятого року, то як я її залишу?

 

Ми змушені дотримуватись лінії партії

В різноманітних обговореннях в інтернеті, коментарях, люди часто висловлюють думку, що Кайда має сильний вплив на Надала, навіть контролює роботу міської ради. Це правда?

Контролювати когось, не контролювати… Це звикли у нас в політикумі обговорювати питання хто чия людина, хто кому підконтрольний. Надал – член партії, я теж…

В одному журналі прочитав, там розкладка по областях була, де моя людина, де ще когось людина. Спілкувався з головами тих обласних рад, ми добре посміялися. Мабуть, людина, яка не орієнтується в політичних процесах, це писала. Ну і звідси це взялось, ці обговорення на форумах, в Інтернеті,  в соціальних мережах. Коли була запущена інформація – і навколо неї з’явилось обговорення. Це була дуже неточна інформація. Тому як можна говорити, що десь, хтось, щось впливає, на якісь процеси.. Є позиція ВО «Свобода», по всіх питаннях, що Кайда, що Надал, (ми націоналістична організація), ми змушені дотримуватись лінії партії. Це виконання наказів партії. Ми команда, яка працює і досягає результатів.

 

Обідаю в десятій вечора, але пуза не наїв

Чому голова Тернопільської обласної ради не наїв пуза? Тому, що дружина Вас годує тільки на вихідні?

 

Все залежить від фізіології, а також –  від способу життя. Темп роботи – це воно і є. Якщо людина живе роботою, переживає, то тримає себе в тонусі. Крім того, я ще на перекладині займаюсь, і кручу педалі на велосипеді… От зараз був турнір з футболу, то я не грав 25 років, але вийшов, побігав, дуже приємно, гарно себе в тонусі чути.

Живіт у мене не росте. Мужчина має бути мужчиною, тримати себе в тонусі і показувати  назовні, що голова обласної ради – не дядько з великим животом, а нормальний адекватний чоловік, який любить спорт, плавання. Ходжу з ранесенька в басейн.

Буває, що обідаю в десятій вечора, але темп життя і рухливість не дозволяє поправитись.

 

Чи не перестають запрошувати на політичні ток-шоу після гострих висловлювань, наприклад, перипетій з ветеранами?

Після того – були ще запрошення. Слово давали, говорив про 9 травня. Я думаю, якщо якась передача є незалежною від політичних уподобань, то будуть запрошувати і надалі. Але якщо передача підконтрольна, то будуть запрошувати «під когось». Бували випадки, що от Тягнибока спочатку запрошували, а потім перестали, бо одна людина поставила умову, щоб його там не було. Якщо програма незаангажована, то будуть усіх запрошувати, і правих, і лівих, і центристів.

Зоряна Биндас

 

-1 thoughts on “Олексій Кайда: «Мужчина має бути мужчиною»

  • 14:24 | 20.06.2011 о 14:24
    Permalink

    Від нас мають йти в депутати місцеві, а не зайди! ну не вірю я в те, що Кайда буде трясти за Тернопіль, чи Тернопільщину!!!Не вірю!!!

    • 14:34 | 20.06.2011 о 14:34
      Permalink

      ну… на місці Кайди взагалі було дивно перебиратись в Тернопіль, жити окремо від жінки, всіх лишити… Ну, але порівняно з Миколенком – той хоч трохи працює….

Коментарі вимкнені.