Представники обласної влади ходили вгості до єврейських родин

27 січня у всьому світі відзначають Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Саме в цей день у 1945 році було звільнено в’язнів концтабору Освенцим. Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту був заснований у 2005 році спеціальною резолюцією ООН.

В день цієї дати за дорученням голови Тернопільської облдержадміністрації Валентина Хоптяна начальник управління культури ОДА Григорій Шергей та директор Державного архіву Тернопільської області Юрій Гумен разом з головою Тернопільської обласної організації “Єврейська община” Ігорем Банзеруком відвідали кілька єврейських родин.

Разом з Дорою Яківною Подемською, Юлією Наумівною Романенко та Валентиною Михайлівною Гончар вони згадали сумні сторінки історії єврейського народу, послухали болючі спогади про воєнне лихоліття, важкі повоєнні роки і про добрих людей, які рятували від смерті і допомагали вижити, ризикуючи власним життям.

Говорилося і про сьогоднішні проблеми єврейської общини Тернополя. Одна із найбільших – відсутність пристосованого приміщення, аби члени общини могли збиратися для спілкування, спільної молитви.

Як розповів голова Тернопільської обласної організації “Єврейська община” Ігор Банзерук, за останніх вісім років єврейській общині тричі міняли приміщення і кожного разу за кошти громади робився ремонт. Зараз “Єврейська община” займає офіс аж на окраєні Тернополя на вулиці 15 Квітня. Літнім людям добиратися туди дуже важко. За словами Ігора Банзерука, в сусідніх обласних центрах єврейські громади вже давно мають і молитовні будинки, і синагоги.

Коментарі вимкнені.