Сьогодні у Тернополі відкриття дошки Ігорю Пелеху

Сьогодні о 14 годині на перетині бульвару Т.Шевченка і вулиці Олени Кульчицької відбудеться урочисте відкриття пам’ятної дошки Пелиха.

Саме сьогодні виповнюються другі роковини, як  відійшов у Вічність наш земляк  Ігор Пелих. До цієї дати  у місті відбудеться відкриття пам’ятної дошки на вічную і славную згадку про Ігора. Це буде не заведена у таких випадках мовчазна кам’яна брила або ж кавалок бронзи − подібний меморіал зовсім би не відповідав «ДухуПелиха». Натомість це буде…. телевізор! А якщо точно − то стилізація під телеприймач.Стрижнем пам’ятки слугуватиме дотиковий екран (подібний до тих, що встановлюються у пристроях для поповнення коштів на особових тощо), обрамлений кованою оздобою, яка відтворюватиме обриси телевізора.Тицьнувши в екран, будь хто охочий зможе «поспілкуватися» з Ігором Пелихом − тобто переглянути добірку відеозаписів за участи Ігорка. Головний задум, послання цього достовиду наступні: «Для більшости людей Пелих був веселуном з телевізора − тож най він ним залишається і надалі!»

Затійником саме такої дошки-присвяти Ігорю Пелиху виступив його земляк з Тернополя, друг дитинства і до останнього дня соратник по роботі й однодумець у творчих втіленнях − Іван Ясній, головний режисер «Галопом По Европах», «На свою голову» та всіх решта телепередач, що виходили з стін твірні Пелиха − «Роги та Копита Продакшн». «Ідея цієї пам’ятки зародилася ще два роки тому, відразу після 8 травня 2009-го, − розповідає Іван Ясній. − Однак вона мала, так би мовити, вистоятись в думках, доспіти, такі речі не можна робити аби як поспіхом. Минуло два роки − ідея набула остаточних обрисів, тому з її втіленням вирішили не прив’язуватися до якоїсь «круглої дати», і не відкладати у глибоку скриню, а відкрити «Дошку Пелиха» в цьому році − саме час!»Пам’ятку встановлять у центрі Тернополя, на розі бульвару Т.Шевченка і вулиці Олени Кульчицької: на стіні будівлі, звідки колись вело мовлення Радіо Тернопіль. Саме на цій станції Ігор Пелих на повну розкрився як непересічний і непосидющий заводій, саме тут він здобував свої останні професійні вишколи перед тим, як вирушити підкорювати столицю. Власне, про це і сповіщатиме первинний напис на екрані:
В цьому будинку у 1996-1997 роках на станції Радіо Тернопіль працював, жив, їв, спав, курив, дотепно гомонів, весело гудів і вар’ював Ігор Пелих. Саме тут він гартував свій творчих дух, аби стати знаним на всю Вкраїну телевізійним ведучим і продюсером.
Хочеш подивитися, як все було? Тисни на екран!
На відкриття пам’ятки 8 травня до Тернополя збирається завітати невеличкий творчий десант. Окрім сім’ї, родини, близьких і побратимів по телевізійному ремеслу, того дня у «Файне Місто» обіцяють завітати відомі співці, гудці, артисти і виконавці, зокрема Фоззі та Фагот (ТНМК), гурт Мотор’ролла, Кузьма Скрябін (Андрій Кузьменко), Віктор Бронюк (ТіК), розпорядник 5 каналу і народний депутат Юрій Стець; земляки Пелиха − Андрій Підлужний (відомий як Нічлава), Віктор Павлік, Тернопільський Сірий (Сергій Притула) і багато інших − перелік постійно оновлюється. На жаль, низка іменитих друзів Ігора з ряду причин суто фізично не зможе бути присутньою того дня на події, проте зголосила свою підтримку і присутність не тілом, а душею. Це і Вадим Красноокий (Mad Heads XL), і Сашко Положинський, і Павло Гудімов, і Славко Вакарчук….
Окрім приїжджих гостей, відкриття дошки-присвяти збере до купи його давніх тернопільських друзів, побратимів з Тернопільського Рок-клубу, забави Нівроку, а також з Товариства Вертеп − першого громадського об’єднання, учасником якого був тоді ще 15-річний Ігор Пелих.
Пам’ятку виготовлено і встановлено коштом родини та друзів, які тримають Світлу Згадку про Ігора Пелиха.

 

 

-1 thoughts on “Сьогодні у Тернополі відкриття дошки Ігорю Пелеху

  • 12:15 | 8.05.2011 о 12:15
    Permalink

    Теж мені, приклад для вшановування, “журналіст” великий… В той час коли жінка з двома дітьми вдома, тусуватися з шалавами… Навіщо такими дурнуватими пам’ятними дошками псувати центральну частину міста!?

  • 12:23 | 8.05.2011 о 12:23
    Permalink

    Володимире, по перше – про мертвих або добре, або ніяк. по друге – ви що з ним ходили, що знаєте?

    • 12:55 | 8.05.2011 о 12:55
      Permalink

      По-перше.Мова йде про обставини його загибелі і події, які їй передували. Це всім загальновідомо. Оце я мав на увазі.А по-друге, є людина з нами чи вже немає, все-таки вона якоюсь була, доброю чи поганою, професійною чи непрофесійною, лінивою чи працьовитою і.т.д. Це особливо важливо, коли мова йде про публічне вшановування такої людини. Адже це має бути дійсно особистий приклад, гідний наслідування. А який же такий вагомий приклад може подати Ігор Пелих молодому поколінню!? Балаболство (теж мені журналістика “Галопом по Європах”); батько двох дітей, який ночами тусується з дівахами ітд. Звичайно, він може бути ідеалом для таких же недалеких як він сам був, але не більше…

  • 14:36 | 8.05.2011 о 14:36
    Permalink

    Цікава цитата: “Ми домовилися з дружиною, що потім з Ісмаелем приєднаємося до них, але доки він привів себе в порядок з дороги, їхати нам туди вже не було жодного сенсу. Як моя Олександра опинилася в машині з Пелихом, я й гадки не маю – я ніколи про нього не знав. Швидше за все, хлопці просто запропонували підвезти дівчат…”, – сказав П’єр.

Коментарі вимкнені.