Тернопільщині залишать лише три райони

Карта Тернопільскої області На Тернопільщині планують залишити тільки три райдержадміністраціїПро адміністративно-територіальну реформу хто тільки не говорить. При цьому ледь не при кожній розмові тема Тернопільської області, її цілісності або ж поділу між областями-сусідами стоїть на чільному місці. Ось і цього разу на науково-практичному семінарі «Напрямки реформування територіальної організації влади» за участю представників Верховної Ради, Секретаріату Кабміну, Мінрегіонбуду йшлося не про ліквідацію Тернопільської області, а про скорочення її районних центрів, – пише газета “Номер Один”.

Експерт з управління територіями Юрій Ганущак презентував концепцію адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування України, в якій у Тернопільській області мають залишитися лише три районні адміністрації – Тернопільська, Чортківська та Кременецька. За цим проектом до Тернопільської районної адміністрації відійдуть нинішні Бучацький, Зборівський, Підволочиський, Підгаєцький, Бережанський, Козівський, Теребовлянський та Тернопільський райони, до Чортківської – Гусятинський, Борщівський, Заліщицький, Монастириський, Чортківський райони, до Кременецької – Збаразький, Лановецький, Шумський, Кременецький райони.

Юрій Ганущак, розповідаючи про методологію формування районів, виділив три основні стовпи їх формування: інфраструктура, охорона здоров’я та бюджетні установи.

Окрім ліквідації більшості районних адміністрацій, має бути проведена реформа і серед сільських і селищних рад. Останні планують ліквідувати, а замість них створити 37 територіальних громад.

Втілення цієї концепції в життя, якщо до цього дійде, передбачає чотири етапи: підготовчий (2011 р.), формування соціально-політичної бази реформи (початок 2012 р.), утворення громад та упорядкування районного поділу (2012 р.), розширення повноважень органів місцевого самоврядування районів та регіонів (2013-2015 рр.).

Тим часом, нагадаємо, з інтервалом в 1-2 місяці 15 рад Тернопілля (обласна, Тернопільська міська і 13 районних) звернулися до вищого керівництва країни щодо недопущення ліквідації Тернопільської області загалом і районних центрів зокрема. Як бачимо, лише частково «верхи» прислухалися до органів місцевого самоврядування.

Коментарі вимкнені.