Тернопільські школярі в урочний час п’ють пиво та їдять бурітоси

Кримінальна міліція і служба у справах неповнолітніх та дітей провела спільний рейд по виявленню неповнолітніх прогульників школи. Спеціалісти у відведений для навчання час оглянули кілька розважальних закладів. Там і відсиджувались школярі, які у той день не виявили особливого бажання гризти на заняттях граніт науки, – пише газета “Номер Один”.

Чотирьох неповнолітніх працівники служби знайшли в одному з розважальних закладів у центрі міста. Серед недобросовісних школярів були дві дівчини та два хлопці. Побачивши працівників міліції, один з парубків одразу дременув з закладу через чорний хід. З переляку хлопчина навіть забув розрахуватися за замовлення. Оплачувати обід довелось його товаришу, який, як з’ясувалось, практично не знав, з ким сидить за одним столиком. Принаймні так він відповів правоохоронцям на запитання, хто був четвертим? Ще троє школярів запевнили працівників служб, що вони не на уроках, тому що усі… хворі. У когось була зламана рука і школяр тільки повертався від лікаря, в інших була простуда і вони ходили до лікаря за довідкою. А на завершення діти заявили, що у них взагалі навчання в другу зміну. Коли перевіряючі запитали, у якій школі діти навчаються, вони назвали одну із шкіл на «Дружбі». Однак спеціалісти служби у справах дітей впізнали у них школярів однієї з центральних шкіл міста. За словами працівників розважального закладу, школярі заходять сюди частенько. Цього разу вони просто зайшли випити кави та з’їсти бурітос. Сумнішу картину працівники служб виявили у наступному розважальному закладі. Там неповнолітній у відведений для навчання час в компанії трьох товаришів пив пиво та заїдав горішками. Трохи нетипова ситуація, якщо врахувати, що рейд проводився об 11 годині ранку. Друзям юнака, як з’ясувалось, уже виповнилось 18 років. Саме вони пригостили студента одного із тернопільських вузів спиртним. Жодних претензій до працівників закладу служба не мала, адже випивку купляли повнолітні хлопці. Однак… Правоохоронці не побачили у кафе вивіски про заборону продажу алкогольних виробів неповнолітнім. За це адміністрація закладу отримала попередження. Ще одного недобросовісного школяра спеціалісти виявили у комп’ютерному клубі. Замість того, щоб вчити у школі алгоритми та закони фізики, хлопець спокійно сидів перед монітором і рибалив «Вконтакті».

Підлітків, яких працівники служби та правоохоронних органів знайшли у розважальних та ігрових закладах, міліція записує, складає адмінпротоколи та надсилає листи керівництву шкіл із проханням посилити контроль за відвідуванням навчання і запобігати таким випадкам у подальшому. Правоохоронці та працівники служб обіцяють не давати спуску школярам. Подібні рейди будуть проводитись до кінця травня.

– Будемо проводити перевірки розважальних закладів. У першу чергу – на предмет виявлення неповнолітніх та щодо продажу їм спиртних напоїв, тютюнових виробів. Також будуть перевірки інтернет-клубів щодо перебування там дітей у навчальний період, – застерігає начальник відділу кримінальної міліції у справах дітей Андрій Кульчицький.

– Рейди проводяться для того, щоб запобігти та попередити вчинення злочинів у середовищі осіб, які не досягли повноліття. Їх ми здійснюємо досить часто, – каже головний спеціаліст служби у справах неповнолітніх та дітей Вадим Чайковський. – Таким чином ми намагаємось застерегти осіб, які негативно впливають на дітей, порушуючи правила торгівлі відповідною продукцією. Натомість зі школярами працівники служби проводять профілактичні бесіди та доводять до відома про виявлені факти адміністрацію навчальних закладів.

Крім дітей, правоохоронці вислідковують ще й пункти продажу алкоголю, де не зазначено, з якого віку можна купувати продукцію. Підприємцям, у яких такі порушення виявили вперше, виписують попередження. Вдруге власники торгових мереж уже нестимуть за це покарання.

Зоряна Гарасимів

Коментарі вимкнені.