Тернополянка виступить на чемпіонаті світу у Франції

Оксана РалькоНа чемпіонаті України із легкої атлетики серед юнаків і дівчат, який проходив у Ялті, юна тернополянка Оксана Ралько не мала конкурентів на дистанції двісті метрів. Перемігши своїх суперниць, наша землячка завоювала право виступити на чемпіонаті Світу, – пише газета “20 хвилин”.

Разом із ще чотирма нашими земляками Оксана прийняла участь у чемпіонаті України серед юнаків і дівчат 1994 року народження і молодших. Загалом збірну Тернопільської області представляли лише п’ятеро спортсменів, в той час, як наші географічні сусіди з Івано-Франківська та Луцька привезли у Ялту більше 20-ти учасників.

У складі збірної Тернопільщини були присутні чотири дівчини та один хлопець. Більше учасників на жаль вивезти у Ялту не вдалось через поганий стан фінансування.

Виконала Всесвітній норматив

Головною “зіркою” нашої області на чемпіонаті України стала Оксана Ралько, яка чи не вперше в історії тернопільської легкої атлетики виборола право взяти участь у чемпіонаті світу серед юнаків і дівчат, який відбудеться на початку липня у французькому місті Лілль. Саме у цьому французькому місті прапор чемпіонату світу повинен передатись місту Донецьк, яке вперше в історії буде приймати змагання такого рівня у 2013 році.

Тернополянка стала переможницею у бігу на двісті метрів, при цьому вона встановила рекорд нашої області та виконала норматив кандидата в майстри спорту.

У бігу на чотириста метрів Оксана Ралько посіла третє місце, проте навіть завоювавши бронзову нагороду, дівчина виконала Всесвітній норматив, який дозволяє взяти участь у чемпіонаті світу.

Вирішила виступати за Тернопіль

У липні, наша землячка поїде у Францію щоб представити Тернопільщину у двох дистанціях – бігу на двісті та чотириста метрів. Тернополянку вже включили у склад національної збірної України у якій загалом знаходиться 37 спортсменів та тринадцять тренерів. Вся ця делегація і вирушить у Лілль аби представляти нашу державу.

Перемога на чемпіонаті України для нашої Оксани Ралько стала поки що найвизначнішим результатом у кар’єрі. Раніше спортсменка вже перемагала на чемпіонатах такого рівня, але тоді вона представляла молодшу вікову групу.

Взимку, вона також брала участь у першості України. Там наша землячка виборола дві бронзові на городи на дистанціях двісті та триста метрів.

Талановита тернополянка народилась у Бучачі. Там вона займалась у місцевій ДЮСШ. Згодом під свою опіку її взяв відомий тренер Михайло Борейко. Саме він зумів досягти із Оксаною Ралько таких визначних результатів. Хоча їх могло б і не бути, адже юну спортсменку намагались забрати тренери з інших міст України. Проте сама дівчина вирішила виступати за Тернопіль. Три роки вона провела у тернопільській ДЮСШ №3, а зараз тренується у ШВСМ.

Конкретних завдань немає

На даний час Оксана навчається у школі-ліцеї №6 імені Назарія Яремчука та готується до нового виклику у своїй кар’єрі. За словами тренера юної спортсменки, конкретного завдання на чемпіонат світу у Франції немає, адже на змагання подібного рівня тернополянка поїде вперше. Відтак на конкретне місце наставник Оксани Ралько не розраховує. Головна ціль спортсменки – показати свій кращий особистий результат.

Кожного дня юна легкоатлетка тренується два рази, аби покращити свої особисті рекорди. А їх у дівчини, незважаючи на юний вік чимало. Зокрема стометрівку Оксана Ралько долає за 12, 1 секунди. Дистанція на двісті метрів підкорюється їй за 25,2 секунди, а чотириста метрів, тернополянка пробігає за 56,21 секунди.

У майбутньому головний тренер дівчини Михайло Борейко сподівається, що його підопічна зуміє досягнути чималих висот у легкій атлетиці та прославити Тернопільщину, яка на даний момент переживає не легкі часи у спорті.

Сподіваємось, що Оксана Ралько зможе вдало представити Україну та нашу область зокрема на дебютному для себе чемпіонаті світу серед юнаків та дівчат.

Коментарі вимкнені.