У тернопільської художниці Марії Ділай вкрали портрет Каддафі

Тернополянка намалювала картину лівійського лідера Каддафі на замовлення посла Лівії в Україні. Втім, цю роботу – вартістю дві тисячі доларів – вкрали. Художниця каже, що намалювати це ще раз – просто нереально

– Я не знаю, як можна було винести з майстерні таку велику картину, щоб ніхто не побачив, – каже тернопільська художниця Марія Ділай. – Її ж в кишеню не покладеш.

Свою зниклу картину із зображенням Муаммара Каддафі художниця шукає досі. Робота пропала ще наприкінці серпня. Її вартість – дві тисячі доларів.

– Портрет Каддафі я намалювала на замовлення посла Лівії в Україні, – розповідає Марія Ділай. – Ми познайомилися з ним на одному бенкеті в Яремчі. Він запропонував співпрацю. Картину розміром метр на дев’яносто сантиметрів мали розмістити у посольстві Лівій в Україні.

Марія Ділай каже, що це було офіційне замовлення. Вона навіть має відповідні документи. За роботу їй вже дали 500 доларів завдатку.

– Картину я завершила ще рік тому, – каже художниця. – Весь цей час вона стояла у майстерні проекту “Художники без майстерень”, який заснував Микола Мамчур.

Ключі від цієї майстерні, окрім Марії Ділай, ще є у пана Мамчура та ще однієї художниці. Ці люди не вкрали б картини, переконана тернополянка.

– Минулоріч перед Новим роком я вже мала відправити картину до столиці, – розповідає жінка. – Ми здзвонились із послом і домовились зробити це після зимових свят. Потім в Лівій почалися заворушення – і все призупинилося. Посол спершу поїхав до Лівії, потім часто був дуже зайнятий, відтак зв’язок з ним практично пропав.

Тим часом готова картина лежала у майстерні біля стіни, продовжує Марія Ділай.

– Я навідувалася до майстерні дуже рідко, – каже вона. – Влітку взагалі там не бувала, адже більше працювала на природі. Помітила, що картини немає, вже в серпні.

Микола Мамчур, який є засновником майстерні, сказав художниці, що картини переносили, адже майстерню хотіли закрити. Проте де поділася портрет з Каддафі, художник так нічого Марії не відповів.

– Раніше заходили до майстерні люди, які цікавились цією картиною, – пригадує Марія Ділай. – Можливо, її хотіли здати в музей тоталітарних режимів. До речі, я вважаю, що з часом ця картина коштуватиме великі гроші.

Марія Ділай каже, що працювала над нею півроку. Робота була надзвичайно важкою.

– Намалювати цю картину ще раз просто нереально, – каже художниця.

До слова, портрет Каддафі Марія Ділай малювала з фотографій лівійського лідера, які їй передали із посольства Лівії в Україні. Нині художниця не знає, що має передати посольству. До того ж там вже навіть бачили картину на фото.

“Зараз важко знайти докази”

Заяви в міліцію з приводу крадіжки картини Марія Ділай не писала. Втім, за порадою кореспондента, вона зробила це 16 грудня. Не зволікати із заявою художниці порадили і у відділі зв’язків із громадськістю обласної міліції. Тоді правоохоронці візьмуться з’ясовувати усі обставини.

– Якщо сталася крадіжка чи інший злочин, кожен громадянин має право офіційно заявити про це в міліцію за номером 102 або прийти туди безпосередньо, – кажуть у відділі. – Єдине, зараз буде важко знайти докази, адже крадіжку скоїли ще кілька місяців тому.

Мешканці “Дружби ” та Центру можуть прийти написати заяву про правопорушення у відділення міліції на вул. Яремчика. Хто живе на “Східному” чи “Сонячному ” – слід звертатися у відділення на вул. Коновальця.

“20 хвилин”

Коментарі вимкнені.