У тернопільському дитсадку №21 залагоджують проблеми із ртуттю

У тернопільському дитсадку №21 залагоджують проблеми із ртуттю. Загроза для здоров’я дітей виникла після того, як в одній із груп минулого понеділка, 24 січня, розбили 7 термометрів.

Замість того, щоб одразу повідомити міністерство надзвичайних ситуацій, як це потрібно робити в таких випадках, працівники дитсадка вирішили діяти самостійно, – каже заступник головного державного санітарного лікаря Тернополя Анатолій Поліщук.

Анатолій Поліщук: «Якщо хтось по необережності розбив термометр, чи якимось іншим чином розлилася ртуть, то треба в першу чергу про повідомити МНС: назвати адресу закладу, час, коли це сталось, кількість ртуті і яким чином вона розлилася».

Працівники дитсадка власноруч зібрали ртуть і пропилососили приміщення. А це, каже Анатолій Поліщук, збільшило викиди ртуті в повітря. Повідомити про випадок у дитсадку наважилися лише у п’ятницю, 28 січня. На місце пригоди відразу виїхали працівники санстанції та МНС.

Оскільки навіть через три доби спеціалісти зафіксували незначне, але перевищення допустимої норми, епідеміолог вважає, що випари ртуті в приміщенні найімовірніше були впродовж усього цього часу. Проте через замовчування ситуації встановити, наскільки великою була небезпека – ні працівники санстанції, ні еменесники не змогли.

За п’ятницю, суботу та неділю концентрацію ртуті в повітрі вдалося внормувати, повідомив Анатолій Поліщук. Тому вже в понеділок, 31 січня, о 08:00 дітей у дитсадок приймати дозволили. Як повідомив Анатолій Поліщук, лише двоє дітей з групи, яка постраждала, звернулися по медичну допомогу. Проте отруєння ртуттю в жодного з них медики не виявили.

У той час, коли знімальна група телеканалу ІНТБ спілкувалася з заступником головного санітарного лікаря Тернополя, в санстанції була й завідуюча дитсадка №21. Та прокоментувати ситуацію, що склалася в її дошкільному закладі, жінка відмовилася, – повідомляє місцевий телеканал.

Коментарі вимкнені.