У Тернополі відкрилася перша в Україні агрошкола за інноваційною програмою навчання

На початку цього тижня завершився перший набір випускників сільськогосподарських вишів і факультетів та молодих спеціалістів до агрошколи, яку організував відомий у нашій державі й за її межами аграрій, голова ради директорів Агрохолдингу «Мрія», Герой України Іван Гута. Це перша в Україні агрошкола, в якій навчатимуть молодих спеціалістів за інноваційною програмою, що є першим кроком до освіти МВА в агрономії, – пише газета “День”. Навчання, харчування і проживання безкоштовні, до того ж, слухачі отримуватимуть стипендії. Протягом півроку молоді люди матимуть можливість одночасно застосовувати теоретичні знання на практиці в господарствах Агрохолдингу «Мрія», в якому обробляють понад 200 тисяч гектарів землі за новітніми технологіями і за допомогою найсучаснішої техніки. А подібних умов для підготовки висококваліфікованих фахівців сьогодні не може забезпечити жоден навчальний заклад України. Навчатися в агрошколі виявили бажання понад 150 юнаків та дівчат із різних регіонів, але тільки шістнадцять із них пройшли жорсткий конкурсний добір. Усі вони після закінчення курсу одержать відповідний сертифікат і матимуть шанс працювати в Агрохолдингу «Мрія». Станіслав Горпинюк, який приїхав із Вінниці, зазначає: «Я закінчив четвертий курс Вінницького національного аграрного університету за спеціальністю «агрономія» і вже декілька місяців працював в агрофірмі менеджером-консультантом із продажу захистів рослин. Дізнавшись про проект, вирішив спробувати себе і, звичайно, сподіваюся отримати роботу».

Студентка Київського національного університету біоресурсів і природокористування Світлана Марченко — єдина дівчина серед слухачів агрошколи: «Державі потрібно піднімати з кризи аграрне виробництво, а для цього необхідні молоді фахівці, які дуже добре підготовлені і багато знають».

Роман ПРОЦЬ, директор агровиробництва Агрохолдингу «Мрія», один з ініціаторів створення агрошколи:

— Рівень сільськогосподарської освіти в Україні знизився, насамперед, тому, що матеріальна база багатьох вишів, у тому числі аграрних, вимагає, як мінімум, покращення. А ми працюємо на кращій техніці світу, з найліпшими засобами захисту рослин у світі, маємо сучасні елеватори, сучасні насіннєві заводи. Звичайно, випускники цього не бачили. І щоб уміти з цим працювати, збирати такі врожаї, як у Західній Європі, треба додатково вчитися. Ми створили систему підготовки за так званою програмою МВА в агрономії, а це трохи вищий рівень освіти, аніж дають наші аграрні виші. Ми запросили кращих викладачів аграрних університетів, дослідних інститутів України, Голландії, Німеччини. Усі теоретичні знання слухачі одразу зможуть реалізовувати на полі з технікою. Сьогодні ми тісно співпрацюємо фактично з усіма аграрними вишами України, і я вважаю, що найвищою точкою цієї співпраці є агрошкола, яку ми започаткували не на рік. У перспективі це буде школа, яка даватиме освіту з дипломом. Плануємо готувати спеціалістів для всіх аграрних компаній України, і не тільки.

Володимир ЛИХОЧВОР, професор, завідувач кафедри технології в рослинництві Львівського національного аграрного університету, один із викладачів агрошколи:

— Про агрошколу розмови в Україні йшли вже протягом десяти років, але досі реальних кроків у цьому напрямку зроблено не було. Ми бачимо, як на наших полях часто господарюють німці, французи й інші іноземці, як власники, — вони привозять сюди своїх фахівців. Та все ж сподіваюся, що проблему фаховості в Україні таки буде вирішено. І агрошкола Агрохолдингу «Мрія» — перший крок у напрямку підготовки спеціалістів високої якості для агропромислового комплексу.

Коментарі вимкнені.