У День Конституції вимагають заборонити Партію регіонів

Для цього є підстави, передбачені Конституцією України та Законом України “Про політичні партії в Україні”…

Громадянський рух «Спільна Справа» ініціював звернення до Верховного Суду України з вимогою заборонити діяльність Партії регіонів, Комуністичної партії України та Народної партії.

Про це на брифінгу у Києві, присвяченому 15-й річниці Конституції України, заявив координатор «Спільної Справи» Олександр Данилюк.

За його словами, така вимога грунтується на положеннях ст.5 Закону України «Про політичні партії в України», що передбачає заборону діяльності політичних партій, дії яких спрямовані на незаконне захоплення державної влади.

«До фактів, що свідчать про незаконне захоплення державної влади можна віднести, у першу чергу, самовільне привласнення пропрезидентською більшістю повноважень за Конституцією 1996 року та самовільне продовження каденції Верховної Ради до кінця 2012 року», – зазначив О.Данилюк.

На його думку, існують також інші законні підстави для заборони діяльності партій парламентської більшості.

«Відповідно до тієї ж ст.5 Закону «Про політичні партії в Україні», діяльність політичних партій забороняється, якщо їхні дії спрямовані на порушення суверенітету і територіальної цілісності України, підрив безпеки держави, посягання на права і свободи людини. Ознаки таких дій присутні у діяльності усіх вказаних партій. Чого варта лише ратифікація Харківських угод, відкрита підготовка до приватизації стратегічних об’єктів, в т.ч. об’єктів військово-промислового комплексу, неприховане лобіювання чільними представниками більшості ідеї щодо роздержавлення вітчизняної газотранспортної системи», – підкреслив координатор «Спільної Справи».

Коментарі вимкнені.