У жовтні – аномальне тепло!

Синоптики кажуть, що востаннє такий спекотний осінній місяць був у 2007 році.

На календарі – жовтень, а надворі температура повітря вдень сягає позначки плюс 24-26! Синоптики кажуть, що жовтень в Україні буде теплим. У Європі – аномальна спека. Зокрема, вдень у Парижі повітря прогрівається до 30 градусів. Через теплу погоду природа сплутала осінь із весною: у Тернополі зацвіли каштани, а у Полтаві – бузковий гай…

Як розповідає завідувач сектору метеорологічних прогнозів Львівського обласного гідрометцентру Надія Ясюренко, в останні роки жовтень був прохолодним. Наприклад, торік у жовтні середня температура повітря вдень сягала плюс 7,7 градуса. Спекотний жовтень був у 2006-2007 роках, у перших числах місяця температура повітря піднімалася до плюс 20-24 градуси. У 2005 році – 20 градусів тепла. У 2003 році максимальна температура у жовтні становила 15-20 градусів, – пише Високий Замок.

За інформацією Українського гідрометцентру, за останні двадцять років у жовтні спостерігається зростання середньомісячної температури на 0,4-0,8 градуса (крім північних та західних областей). У цих регіонах вона практично не змінилась. Цього року у листопаді середньомісячна температура буде вищою за середню багаторічну норму на 2-4 градуси.

“Згідно з прогнозами Українського науково-дослідного інституту, температура повітря у жовтні буде вищою за норму, – зауважує Н. Ясюренко. – Період похолодання настане вже наприкінці цього тижня – дощі, поривчастий вітер. Опадів у жовтні буде більше за норму. Можуть бути два-три дні дощі, а потім знову тепло. Не виключаємо, що за день випаде середньомісячна норма опадів”.

Начальник Українського гідрометцентру Микола Кульбіда зазначив на прес-конференції, що цього року зима не буде надто суворою, морози у 30-40 градусів малоймовірні. “Зима прийде в Україну у звичні терміни, – каже М. Кульбіда. – Буде мінлива погода з нестійким сніговим покривом, ожеледицею та налипанням мокрого снігу”.

 

Коментарі вимкнені.