Україна готується до інформаційних і психологічних війн

Сили спеціальних операцій планують сформувати до 2017 року в рамках реформування української армії. Про це повідомив начальник генерального штабу, головнокомандуючий Збройними Силами України, генерал-полковник Григорій Педченко на зустрічі з верховним головнокомандуючим Об’єднаними збройними силами НАТО в Європі, адміралом Джеймсом Ставрідісом.

І на суші, і на морі

Планується, що сили спецоперацій, окрім протидії інформаційним та психологічним війнам, піклуватимуться про безпеку національного морського судноплавства, а також  захищатимуть українських громадян та об’єкти власності за межами України.

Директор центру дослідження армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак переконаний що військо, яке відстоюватиме інтереси країни в сучасних інформаійно-психологічних війнах створюється в Україні запізно, адже в сусідніх державах такі спецсили вже давно успішно функціонують. «Можна було ще років п’ять тому прийняти це рішення і вже почати його реалізовувати», – зауважив Бадрак.

Люди дешевше, ніж зброя

За його словами, сили спецоперацій можуть бути адекватною компенсацією відсутності в Україні сучасного озброєння. На думку експерта, ефективність спецвійська залежатиме від політичної волі нинішньої влади. «Працювати там мають виключно контрактники. А в окремих підрозділах тільки офіцерський склад», – наголосив Бадрак.

Як заявив у блозі на власному сайті голова комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони Анатолій Грищенко, рішення про створення сил спеціальних операцій було прийнято три з половиною роки тому – 17 грудня 2007 року, коли армією опікувався саме він. До цього часу нинішня українська влада не реалізувала цей проект, критикує Грищенко.

Deutsche Welle

 

 

Коментарі вимкнені.