Українські банки поволі повертаються до кредитування малого і середнього бізнесу

Банки в Україні ще бояться кредитувати малі та середні підприємства. Існує надто великий ризик неповернення кредитів. У німецькому федеральному банку KfW вважають, що уряд має забезпечити чіткі правила гри для всіх.

Нині українські банки мають проблеми з довгостроковістю рефінансування та термінами, на які видаються кредитні ресурси під рефінансування. Тож видавати довгострокові кредити для малого та середнього бізнесу банкам в Україні поки некомфортно.

Довіра ключ до порозуміння

Взаємна недовіра паралізувала процес, кажуть спеціалісти німецького федерального банку KfW. Ще перед кризою банки вели наступальну стратегію, пропонуючи дешеві кредити, особливо докучаючи собі перевіркою ліквідності підприємств. Тепер самі ж і страждають, бо кредитні ресурси не повертаються, каже директор департаменту розвитку фінансового сектору KfW Міхаель Мьоршель.

«Протягом 2-3 років маятник розмахнувся в інший бік і банки втратили довіру до підприємств. З іншого боку підприємства побоюються брати кредити і таким чином зменшують запити на кредити. Завдання стоїть у тому, щоб відновити довіру з обох боків», – наголошує Мьоршель.

Німецькі банкіри вважають, що малі та середні підприємства – це основа розвитку країни. Щоправда частка малого та середнього бізнесу у ВВП України становить лише 30 відсотків. Тож KfW допомагає українським малим та середнім підприємствам отримати доступ до кредитних ресурсів шляхом рефінансування чотирьох банків-партнерів.

Ставки не надто різняться

Міхаель Мьоршель наголошує, аби кредитування малого та середнього бізнесу поновилося, підприємці повинні чіткіше прописувати схему погашення кредитів, надавати банкам розгорнуті бізнес-плани та прогнозні показники. Натомість банки мають удосконалювати внутрішні процеси аналізу фінансових показників підприємства та інтенсивніше проводити моніторинг обслуговування кредитів.

У Німеччині процес відновлення довіри до банків та позичальників вже пройшов. Нині малий та середній німецький бізнес може безперешкодно кредитуватися під 5-7 відсотків річних у євро. В Україні щоправда ставки відрізняються, але не дуже. «Українська економіка одужує. І останнім часом ставки по кредитам в Україні наближаються до німецьких. Однак до цього потрібно додати ще й процент української інфляції», – підкреслив Міхаель Мьоршель.

Єдині правила

Старший проектний менеджер департаменту розвитку фінансового сектору KfW Лоренц Гесснер в інтерв’ю Deutsche Welle сказав, що нині в Україні є багато потенційних позичальників – малих та середніх підприємств зі сфери зеленого туризму, сільського господарства. Ці підприємства готові брати гривневі кредити під 15-20 відсотків річних, однак банки пропонують їм здебільшого короткострокові запозичення. Якщо кредит не великий, то він буде дорожчим.

«Стара проблема –  банки мають в портфелях неповернені кредити, які для їм обходяться доволі дорого. Плюс клієнтів насторожують валютні ризики. Тож проблема зараз дещо заморожена», – вважає він. На думку Лоренца Гесснера держава повинна забезпечити прозорі правила гри як для банків, так і для підприємців, аби з’явилася впевненість у завтрашньому дні.

Також, на переконання спеціалістів KfW , буде корисним створення в Україні бюро кредитних історій та забезпечення належного функціонування судів, які розглядають справи щодо повернення проблемних кредитів. Окрім цього варто поліпшити умови ведення бізнесу в Україні, переконані фінансисти німецького федерального банку. Адже за оцінками Світового банку, загальні умови ведення підприємницької діяльності в Україні зараз погані і це теж стримує кредитування.

Коментарі вимкнені.