Українці про жахи у Лівії: на вулицях мертві діти

Евакуація українців може стати найризикованішою і найскладнішою гуманітарною операцією за весь період лівійських подій. Українці, які не пристали на пропозицію покинути Лівію кількома тижнями раніше, практично не дають про себе знати. Інформації про те, скільки точно людей готові виїхати, і в яких містах вони перебувають, наразі немає. З журналістами ТСН вийшли на зв’язок лікарі та їхні родичі.

Родичі українських лікарів у розпачі – вони вже кілька днів не можуть зв’язатися з Лівією. Вони зідзвонюються і зписуються в Інтернеті. І обурені тим, що Україна не поспішає допомагати своїх громадянам.

У прибрежних містах – Місураті, Джменя, Зуарі, Бенгазі – наразі кількасот наших лікарів, деякі з родинами. Вони мовчать. ТСН вдалося зв’язатися з педіатром Вікторією Демчук. Вона разом з іншими українцями працює у місті Бені Валід – його бомбардування поки що оминули, але до місцевого госпіталю відправляють поранених з Місураті, де лікарню розбомбили.

“Госпиталь спочатку розбомбила опозиція, вщент, потім добавилася авіація, зараз місто Місурата в руїнах. Страх і ужас тепер там, там розбомблено усе. Мертві на вулицях. не тільки солдати, а й діти, і дорослі”, – розповіла Демчук.

У посольстві України у Триполі попросили лікарів здати відомості про себе, але покинути Лівію вони зараз не можуть, навіть якщо б хотіли.

“Зараз немає бензину зовсім, машини стоять, добратися неможливо. Їхати через туніс – я не поїду. така дорога страшна… Виїзджати звідси практично неможливо. Остання група, яка була тут, виїхала з третьої спроби і то білоруським літаком”, – розповіла Демчук.

Натомість, в українському МЗС причин для паніки не бачать. До посольства звернулося 20 громадян, які хочуть повернутися додому, але на терміновості не наполягають.

“Ми знаємо, де хто знаходиться, і власне, вони просто не поспішають залишати території цієї країни. Зараз ми опрацьовуємо різні шляхи, які б могли допомогти громадянам України повернутись”, – розповів речник МЗС України Олександр Дикусаров.

Тим часом, коаліційні сили продовжують бомбардування країни. За цілі для точкових ударів обирають засоби протиповітряної оборони, аеродроми та лояльні до Каддафі війська. В умовах повітряної блокади, Каддафі зробив екстравагантний крок – дозволив мирний похід його прихильників у Бенгазі.

Офіційний Триполі безупинно говорить про розв’язаний проти країни хрестовий похід і числені жертви серед цивільних. За час нальотів зафіксовано 64 загиблих. Тим часом лідери повстанців підрахували, що від обстрілів лояльних Каддафі військ від початку конфлікту вже загинуло 8 тисяч осіб.

Коментарі вимкнені.