Як будувати кадр – навчить у Тернополі фотограф Любомир Городенчук

У Тернополі фотографів-початківців навчать основам побудови кадру. Майстер-клас фотографа Любомира Городенчука буде в навчальному центрі «UP» 25 листопада. Любомир Городенчук розповість про основи фотографії: те, що варто розміщати в кадрі, основи композиції. Також мова піде про контраст, золоте січення, портрет, репортаж, далекий та середній план. Майстер-клас буде корисний також для прес-служб, журналістів, маркетологів, що виконують функцію фотографа.

 

Любить «витягувати емоції»

– Будемо робити маленькі вправи, якщо є фотоапарати, то краще їх брати, – каже фотограф, – Вже на інших заняттях будемо працювати конкретно з фотоапаратами, з налаштуваннями, це буде показуватися на «дзеркалах», а зараз можна брати навіть «мильнички». На майстер класі я виберу десять основних пунктів, якісь основи, і про них буде йти мова.

 

Фотограф обіцяє, що подібні майстер-класи будуть проводитись і надалі, тем є багато. Організатори збираються визначити ті, які найбільше зацікавлять людей.

 

– Про композицію можна говорити місяцями, але ми виберемо основне. Розкажу, як в кадрі гуляють геометричні фігури, яке значення мають кольори, ритм фотографії – такі собі лінії, рисочки, які створюють темп. Наприклад сходи, чи піаніно, чи клавіатура. Якщо на цьому піаніно буди чиясь рука, то ритм перебитий, – каже пан Городенчук, – Отже рука виділяється.

 

Сам же Любомир розрізняє фото за принципом «подобається – не подобається». Більше любить фотографувати людей, витягувати емоції, щоб було щось живе у кадрі. Щоб на картинці щось відбувалось. Надає перевагу репортажній зйомці.

 

–          Пейзажі люблю дивитись, от навіть часом дивлюсь фото Леоніда Тіта, – каже Любомир, – дивуюсь, як таке можна взагалі знайти, сфотографувати.

Для арабів фото – навпаки

Фотограф каже, що дотримання правил – важливе, однак, буває, що навіть без дотримання композиції виходять хороші речі.

 

–          Люди звикли читати зліва на право, і дія в кадрі мала б відбуватись також за тим принципом, наприклад машина їде зліва на право. А в арабів може бути навпаки, з права на ліво, – розповідає фотограф.- Можна розміщувати об’єкти по діагоналях. Є ліва діагональ і права, на них – дві машинки їдуть, в одному випадку здається, що вони вверх піднімаються – в другому в низ опускаються. Хоча насправді нікуди ж вони не їдуть, на місці стоять. Такі от в нас зорові звички.

 

Любомир розповів, що на фото є умовні центри-точки, які людина найбільше сприймає. Є в квадраті зони найбільше виражені, якщо ти поміщаєш туди людину, то вона виділяється. Якщо навпаки – сфотографувати людину і, для прикладу, холодильник, який поміщений саме в тій точці, то увага вже буде не на людині. Глядач зосередиться на холодильнику. Центральна точка у  кадрі – не є важлива. Втім, має в цьому випадку значення тональність і контраст. Якщо фотограф не знає тих тонкощів і хоче показати в кадрі людину, то може вийти зовсім навпаки.

 

Довідка:

Любомир Городенчук відомий тернопільський фотограф. Працює на Тернопільщині, Львівщині, у Києві. Один з організаторів конкурсу Фест фотограф. Автор 3D-фото, віртуальних турів. Із фотоапаратом з першого класу. 

Зареєструватись та отримати додаткову інформацію можна тут

 

 

-1 thoughts on “Як будувати кадр – навчить у Тернополі фотограф Любомир Городенчук

  • 23:56 | 21.11.2011 о 23:56
    Permalink

    а на котру годину це дійство? і чи платний вхід, якщо так, то скільки?

  • 08:35 | 22.11.2011 о 08:35
    Permalink

    як на зло мене в місті не буде. а так би пішов(

Коментарі вимкнені.