Як Збараж святкував 800 ліття

збараж 800 святкуваанняЗбараж-ювіляр зустрів своїх гостей негодою:  п’ятнадцятого жовтня можна було побачити прояви усіх чотирьох сезонів. То дощило, то світило сонце, то різко зривався вітер і починав падати сніг або град … Однак для тих, кого зацікавила програма святкування 800-річчя Збаража,  це не стало перешкодою візиту у старовинне місто.  Значно більше засмучувала змінена у зв’язку із погодніми умовами програма.

У Збаражі пили медовуху…

Те, що було чітко прописане у графіку не відбувалося у призначений час, і дізнаватися, що ж і де відбувається насправді можна було дізнатися лише з допомогою «зіпсованого телефона».  Грандіозний задум, чимало зусиль та праця багатьох людей просто не були донесені до збаражчан та гостей міста. Тому люди ознайомлювалися із цікавими товарами, що були виставлені на святковому ярмарку (кожен район Тернопільської області представляв щось своє) та куштували вироби господинь (шинка, ковбаска, сало, закуски) та господарів («медовуха», «зубрівка»  та інше із асортименту «домашнього» алкоголю) із сіл Збаразького району.

Настрій суттєво піднімали козаки, які походжали поміж гостями, створюючи атмосферу справжнього свята.  Декілька ватаг музик у різних кутках призамкового парку  розважали гостей свята, і, зважаючи на пронизливий холод,  чимало з них пританцьовували.  Розмаїття забавок та розваг все ж змогли замінити собою  збої у організації заходу.

…гасили марку…

Після урочистої  ходи учасників відзначення 800-річчя м.Збараж та покладання квітів до пам’ятника Б.Хмельницького,  присутні на святі представники облради та обладміністрації вирушили до замку, де відбулося відкриття заходів, приурочених святу.  Валентин Хоптян та Олексій Кайда були нагороджені козацькими відзнаками.  Під вистріли гармат, що супроводжували дійство, у приміщені замку відбувалося погашення Всеукраїнської поштової марки «Збаражу-800» та виставка філателістів, присвячена 800-річчю м. Збараж.

… і били «гарбузяні» рекорди

Наступна родзинка, неодноразово  попередньо розрекламована у ЗМІ , найбільший замок із гарбузів, на спорудження якого мали використати сім тисяч гарбузів.  Це –  рекорд, який був офіційно зареєстрований представниками «Книги Рекордів України». Однак присутні не були особливо вражені «архітектурою» – всі очікували чогось вишуканого і достойного рекорду. Настромлені на високі тички гарбузи швидше нагадували про те, що не за горами Хелловін, а не про замкову споруду. Всі заходили всередину із надією захиститися від негоди, однак, крім дбайливо накладеної соломи на долівку,  загрітись там було нічим. Адже проект замку не передбачав наявності  даху, його замінили тонкою сіткою, що трохи бентежило учасників свята. Та дивуватися не варто, адже, як стало нам відомо із неофіційних джерел,  над спорудженням гарбузячого замку працювали представники різних відділів Тернопільської ОДА.  Тобто люди, які до реалізації творчих задумів відношення не мають.  Не вдалося покуштувати і заявленої гарбузової каші, зате смачна польова гречана каша була дуже доречною для «голодних і холодних» журналістів та гостей заходу. І ще одне власне спостереження: порахувати всі гарбузи, звісно, ми не змогли, але, за грубими підрахунками, до семи тисяч їхня кількість не дотягувала.

 

 

Літаки над Збаражем

Основною подією, на яку особливо очікували посадовці, було відкриття реконструйованого стадіону у Збаражі. Люди зайняли місця на не застиглих ще трибунах, адже робота над їхнім спорудженням тривала, мабуть, і у цей день. Поки учасники концертної програми «Сивочолий Збараж-витязь» розважали глядачів, позаду стадіону працювала «важка артилерія»  у вигляді крана, з допомогою якого кріпили електронне табло.    Як повідомив нам губернатор Валентин Хоптян, роботи над завершенням стадіону триватимуть, а ще на протязі двох років Збараж збагатиться ще на невеликий льодовий палац та плавальний басейн. Хоча концертна програма приємно хвилювала, пробуджуючи патріотичні почуття, постійно переслідувала думка про те,  що для тих, хто ще вранці працював на стадіоні, очевидно,   святковість сьогоднішнього дня – під сумнівом.

Порадували збаражчан літаки, які виконували надзвичайні піруети в повітрі.  Це було видовище,  яке, врешті змусило забути про всі хиби в організації заходу. Щиро раділи діти, які брали участь у святі,   а це вже висока оцінка свята. Чимало людей серед присутніх раділи відновленню стадіону, розуміючи, що заходів для молоді і можливостей звершень  у спорті  стане суттєво більше. Інші  скаржилися, що зусилля, потрачені на реконструкцію стадіону, можна було кинути на  більш проблемні ділянки міста.

«Гайдамаки» зігріли всіх

Ввечері розпочалася концертна програма, яку презентував  український гурт «Гайдамаки». Знову ж таки, з неофіційних джерел нам повідомили, що це був дуже непростий вибір для організаторів. Серед тих, кого планували запросити, начебто була Таїсія Повалій, яка «заспівала» надзвичайно високий гонорар за свій виступ. Також розглядали кандидатуру Ірини Білик, яку відкинули, оскільки в її репертуарі є російськомовні пісні, що ніяк не в’яжеться із козацьким святом. Тому, аби догодити вибагливим збаражчанам, було вирішено запросити саме драйвових «Гайдамак». Напередодні виступу гурту було помітно, як змінювалася аудиторія: збаразький стадіон за декілька хвилин заполонила величезна кількість молоді. Пізніше  відбулося феєричне лазерне шоу та феєрверки.

Мабуть, нічого подібного древній  Збараж не бачив за всі вісімсот років свого існування. Попри все –  свято вдалося!

Оля Терещук

-1 thoughts on “Як Збараж святкував 800 ліття

  • 10:20 | 17.10.2011 о 10:20
    Permalink

    Щось не віриться, що реконструкція стадіону буде завершена після його “грандіозного” відкриття. А про “…ще на протязі двох років Збараж збагатиться ще на невеликий льодовий палац та плавальний басейн…” – це вже зовсім смішно. Хіба знову будуть в збаражан примусово-добровільно забирати одноденний заробіток на залатання недоробок мера міста, голови Збаразької РДА та голови районної ради….

    • 11:22 | 20.10.2011 о 11:22
      Permalink

      Агов!”ОЧІЛЬНИКИ” наші працьовиті і невтомні.
      Зарплату працівникам дитсадків коли збираєтеся виплачувати?

Коментарі вимкнені.