Японці на Тернопільщині знімуть кіно про Пінзеля

Цілком випадково мистецтвознавці країни, де сходить сонце, взнали про творчість всесвітньо відомого скульптора ХVІІІ сторіччя Іоанна Георгія Пінзеля. Відтак представники японської телерадіомовної корпорації NHK відвідали Львів, Тернопіль і Бучач та оглянули скульптури митця, – пише газета Номер Один.

 

Отож роботу над створенням документального фільму про життя і творчість основоположника нової експресивної пластики, названого мистецтвознавцями галицьким Мікеланджело, – Іоана Пінзеля – розпочато. Водночас триває підготовка робіт майстра до виставки у Луврі (Франція).

«Вже затверджено час експонування вернісажу: жовтень 2012 – лютий 2013 року, – зазначила дослідниця творчості І. Пінзеля, завідувачка відділу науково-просвітницької роботи Тернопільського обласного краєзнавчого музею Віра Стецько. – Підготовлено матеріали для каталогу, який буде видано у Франції, триває обстеження робіт, котрі вирушать у закордонну «мандрівку». Скульптури, які зберігаються у фондах Тернопільського краєзнавчого музею, перебувають у доброму стані. Проте деякі, приміром рельєф «Святий Миколай» (ХVІІІ ст.), все ж потребують незначного реставраційного втручання. Оскільки в Тернополі немає професійних реставраторів по скульптурі, роботи відреставрують у майстернях Львівської національної галереї мистецтв».

У Тернополі творча група японського телебачення оглянула роботи Іоанна Пінзеля, що зберігаються у фондах обласного краєзнавчого музею. Особливо тележурналістів зацікавила скульптура «Алегорія Мужності», адже саме з нею пов’язане сенсаційне відкриття, зроблене науковцем музею Вірою Стецько: на плечі статуї вона відкрила зображення – вирізьблений автопортрет великого майстра.

Також японські телевізійники разом із пані Вірою відвідали Бучач – місто, де працював знаний скульптор і знаходилось родинне гніздо Миколи Потоцького, українського графа, фундатора та роботодавця більшості замовлень І. Пінзеля. Вони оглянули місця, де жив і працював майстер, вирізьблені ним придорожні статуї Яна Непомука і Богоматері (обидві зроблено у 1750 році), ратушу (1751 р.), Успенський парафіяльний костел. До речі, як відомо з архівів, саме тут, біля вівтаря Св. Тадея, Іоанн Пензель брав шлюб.

Також японська творча група побувала у селі Рукомиш, що неподалік Бучача. У місцевій церкві Св. Онуфрія зберігається статуя Св. Онуфрія, виготовлена скульптором на замовлення графа Потоцького. А вже незабаром розпочнуться зйомки та робота над документальним фільмом про Іоанна Пінзеля.

Довідка: NHK – громадська телевізійна і радіомовна корпорація, котра не має телереклами і не веде комерційної діяльності, єдиним джерелом доходів є щомісячна платня за перегляд телепрограм, що сплачується телеглядачами.

Олена Густенко

 

Коментарі вимкнені.