Звершення Таїнства cповіді по телефону є неможливим

Нещодавно поширилася інформація про те, що в «православних храмах Києва в листопаді з’явиться послуга – сповідь по телефону».
Про таку ідею розповіли у відділі соціального служіння УПЦ:
– «Швидше за все, у нас буде два священики, які постійно будуть ходити з телефонами. Ці номери ми оголосимо, і на них зможуть у будь-який час телефонувати люди, охочі висповідатися», – повідомив голова відділу отець Сергій Косовський. За його словами, якщо такою послугою скористається хоча б кілька людей, яким це необхідно, то вже буде добре. «Звичайно, ця сповідь не буде повноцінною, оскільки після неї людина не зможе причаститися. І краще б людям, які бажають сповідатися, наприклад, перед складною операцією, викликати священика. Благо у нас є така можливість, і при кожній лікарні є отці, які сповідають і причащають людей. Але в житті бувають різні ситуації…», – говорить о.Сергій. За його словами, номери телефонів для сповіді будуть оголошені через кілька тижнів.
Подібна послуга з’явилася і в Москві. Там на єдиному безкоштовному телефоні постійно «чергують» священики та диякони, які можуть і вислухати, і пораду дати, і допомогти у важкій життєвій ситуації.
Священики УПЦ (МП) говорять, що телефон для сповіді буде створений для «крайніх» ситуацій. Тим же, хто просто хоче поговорити про Бога, пропонуватимуть прийти в храм і віч-на-віч поспілкуватися зі священиком. Про це повідомляло segodnya.ua
За словами прес-секретаря Предстоятеля Української Православної Церкви протоієрея Георгія Коваленка, журналіст, який звертався за коментарем до голови Синодального відділу з благодійності та соціального служіння УПЦ архідиякона Сергія Косовського, неправильно зрозумів і передав думку, повідомляє сайт «Православіє в Україні».
Дійсно, Українська Православна Церква працює над тим, щоб створити власний call-центр, «телефон довіри», а також запустити програмний додаток для мобільних телефонів. Зокрема, в call-центрі можна буде поспілкуватися зі священнослужителями на будь-які духовні теми, а також дізнатися довідкову інформацію щодо розташування храмів, святинь, розкладу богослужінь тощо.
Щодо власне Таїнства сповіді, то, за словами отця Георгія, його звершення, як і Таїнства Причастя, по телефону є неможливим. По телефону можливі духовна бесіда чи духовна настанова.
Кожне Таїнство – це дві частини: видима, обрядова, і невидима, духовна. Через Таїнство діє Сам Господь і Дух Святий. Як у людині поєднані душа і тіло, так і Таїнство складається з видимої частини – обряду та невидимої – дії Святого Духа. Для Православної Церкви звершення Таїнства без безпосередньої при цьому участі людини – неможливе і є неприродним.

-1 thoughts on “Звершення Таїнства cповіді по телефону є неможливим

  • 21:29 | 30.10.2011 о 21:29
    Permalink

    А чому не зробити простіше: висповідатись БОГУ?

Коментарі вимкнені.