У Тернополі розпочався прийом документів на візу у Польщу для вболівальників Євро-2012

Від сьогодні можна подавати документи на отримання віз для відвідування футбольних матчів Євро-2012 в Польщі.

Серед усіх 16 країн-учасниць лише українці і росіяни мають потребу у візах. Нагадаємо, що 8 червня у Варшаві матчем Польща – Греція відкриється чемпіонат Європи.

МЗС Польщі закликає всіх уболівальників заздалегідь подавати документи. Згідно з Візовим кодексом ЄС, подавати анкету на візу можна не раніше, ніж за три місяці до початку планованої поїздки. І робити це можна вже з 8 березня. Про це інформують Подробности.

Завдяки завчасному початку візових процедур футбольні фанати зможуть уникнути черг і заздалегідь запланувати своє перебування в Польщі. Всі візові заяви повинні реєструватися через інтернет на сторінці “secure.e-konsulat.gov.pl”.

Щоб отримати візу, необхідно зареєструватися в системі “Електронне консульство” на офіційному сайті посольства Польщі, ввести свою заповнену анкету в систему (з позначкою “на Euro-2012″), роздрукувати її і з нею прийти до консульського відділу.

Візи будуть оформляти за прискореною процедурою, і вони можуть бути багаторазовими на термін проведення чемпіонату. “Діє правило, що квитка на матч Євро-2012 і страховки досить для отримання шенгенської візи в диппредставництві Польщі”, – повідомив на своїй сторінці в соціальній мережі Twitter міністр закордонних справ Костянтин Грищенко.

Уболівальники – громадяни країн, яким потрібна віза, – будуть отримувати візи на підставі оригіналів квитків на матчі. Зауважимо, що це не скасовує право у відмові видачі візи для людей, які є в Інформаційній системі Шенген або в списку осіб, в’їзд яких на територію Польщі є небажаним. В даному випадку навіть за наявності квитка можна отримати відмову в отриманні візи.

Уболівальники, які поїдуть на Євро-2012 до Польщі, але у них не буде квитків на матчі, можуть звертатися за звичайними туристичними візами. При цьому вони будуть проходити за звичайною процедурою. Консульства обіцяють докласти максимум зусиль для термінового розгляду таких звернень.

“Тим, хто при оформленні заявки зможе показати квиток, не потрібно підтвердження резервації готелю та коштів на перебування в Польщі, – повідомив співробітник Консульського департаменту польського МЗС Гжегож Моравскі. – А от медична страховка обов’язкова для всіх. Що стосується тих, хто їде в фан-зони, не маючи квитків на руках, вони будуть отримувати візу на звичайних умовах: їм доведеться пред’явити фінансові гарантії та документ про бронювання готелю”.

Найпростіший варіант отримання віз дістався Родині УЄФА. Для учасників Євро-2012 (футболісти, судді, лікарі, функціонери УЄФА та ФІФА) на підставі оригіналу листа УЄФА або національної футбольної федерації польські консульства видаватимуть безкоштовні довгострокові візи з правом багаторазового в’їзду. При отриманні цього типу візи не буде вимагатися особиста присутність в консульстві.

Крім того, існує можливість і колективної подачі документів на візу для організованих груп. В даному випадку, як і в ситуації з Сім’єю УЄФА, не потрібна особиста присутність. Організовані групи, що подають на візу в період проведення Євро-2012, будуть обслуговуватися “поза чергою”. А для полегшення проходження процедури реєстрації та отримання віз на період Євро-2012 у всіх польських консульствах в Росії та Україні буде виділено окремий “візовий коридор”, в якому не буде вимагатися попередня реєстрація через інтернет.

У цьому випадку буде задіяно максимальну кількість візових віконець, наскільки дозволятиме інфраструктура. “На наші консульські відділи в Росії та Україні ляже велике навантаження, адже вони де-факто стануть працювати як візові відділи, – продовжує Моравскі. – Крім того, ми плануємо збільшити кадровий склад консульств”.

Польські дипломати інформують, що на території України подавати документи на візи можна в консульствах і візових центрах. А також вдаватися до послуг акредитованих туристичних фірм, контакти яких можна знайти на інтернет-сторінках консульств Польщі.

Візові центри Польщі в Україні:

– Івано-Франківськ, вул. Koроля Данила, 37

– Львів, вул. Садова, 2А

– Тернопіль, вул. Танцорова, 14

– Дніпропетровськ, вул. Катеринівська, 2,

– Донецьк, вул. Артема, 51А,

– Харків, вул. Червоношкільна Набережна, 18А

2 квітня 2012 заплановано відкрити центр в Києві на вулиці Фрунзе, 60

Адреси консульств Польщі в Україні:

1. Консульський відділ Посольства Польщі в Києві, вул. Б. Хмельницького, 60

2. Генеральне консульство Польщі в Луцьку, Дубнівська, 22-Б

3. Генеральне консульство Польщі у Львові, вул. Івана Франка, 108

4. Генеральне консульство Польщі в Одесі, вул. Успенська, 2/1

5. Генеральне Консульство Польщі в Харкові, вул. Артема 16

6. Генеральне Консульство Польщі в Севастополі, вул. Пирогово, 3

7. Генеральне Консульство Польщі у Вінниці, вул. Козицького, 51.

Експрес online

Коментарі вимкнені.