У Польщі формують команду для проведення ексгумацій на Тернопільщині
![](https://poglyad.te.ua/wp-content/uploads/2025/02/ersgumaz.jpg)
Польський фонд “Свобода і демократія” завершує формування складу місії, яка має розпочати ексгумацію останків поляків у Тернопільській області наприкінці квітня.
Про це стало відомо RMF FM, повідомляє “Європейська правда”.
Загалом ексгумацію останків поляків, що загинули у 1945 році та поховані у колишньому селі Пужники, проведуть близько 20 осіб – десяток поляків і кілька експертів з України.
Окрім представників фонду “Свобода і демократія”, до команди увійдуть антропологи, археологи, судмедексперти та генетик. Ядром місії стануть експерти з Поморського медичного університету в Щецині на чолі з професором Анджеєм Оссовським.
Поїхати зголосилися також представники Інституту національної пам’яті Польщі. Наразі визначають, у якій ролі вони братимуть участь у цій роботі.
Поїздка запланована на другу половину квітня. На місці буде облаштована наукова база з наметами. Команда зупиниться в одному з найближчих готелів.
Після механічного зняття першого шару ґрунту на місці, де були виявлені людські останки, в хід підуть лопати та лопатки. Окремі розкопані скелети будуть досліджені на місці антропологами.
Метою є встановлення віку, статі, а також причини смерті – серед іншого, чи була вона “насильницькою”. Також будуть взяті зразки ДНК для порівняльних досліджень.
Експерти з Поморського медичного університету вже багато місяців збирають генетичний матеріал у нащадків мешканців села, з якого походили знайдені в Пужниках люди.
Згідно з планом, ексгумаційні роботи триватимуть близько місяця.
Нагадаємо, наприкінці листопада міністри закордонних справ Польщі та України Радослав Сікорський та Андрій Сибіга ухвалили спільну заяву щодо питання ексгумацій, у якій Україна підтвердила відсутність перешкод для проведення польськими державними установами та приватними особами пошуково-ексгумаційних робіт.
У січні стало відомо, що Україна дозволила на Тернопільщині ексгумацію останків поляків, яка почнеться в квітні.