Речі, які ти уникаєш робити, бо ти… жінка. Досвід тернополянки

Літній вечір, година так 22, а може вже й пізніше. Я вдома однією рукою натягую спортивні бриджики, іншою рукою тримаю мобільний. Розмовляємо з другом про те і се, аж раптом я кажу, що маю намір піти на пробіжку. На тій стороні слухавки затяжне мовчання і вердикт: «ти що? хто ходить на пробіжку в парк так пізно? подумай про свою власну безпеку.»
А от мені дуже комфортно бігати саме ввечері, коли сонце вже не смалить і місто окутує вечірня прохолода. Ходити влітку у спортзал на бігову доріжку я взагалі вважаю смертним гріхом, а зранку змусити себе бігати я не можу.
Чому я маю боятися «забігів з маньяком» під час моїх вечірніх пробіжок?
Все дуже просто. Я – жінка. Чоловіків не відмовляють їхні друзі від «ризикових спортивних вправ та подорожей», чи не так?
Думаю, що можна скласти список речей, які жінки не воліють робити, бо переживають за свою сексуальну безпеку.
1. Вечірня пробіжка парком. Вгорі я вже описала про це явище, але від себе додам, що майже не бачила дівчат чи жінок, які би бігали у Тернополі пізньої години у парку Топільче. Після заходу сонця в місті ніби вводиться негласна гендерна комендантська година і зустріти жінок можна лише в парі з хлопцем/другом/чоловіком або в компанії інших жінок.
2. Соло-мандрівка. Ми відмовляємося подорожувати наодинці не лише у глибоко патріархальні країни або ж країни третього світу, а навіть просто Україною, відвідуючи сусідню область. Деколи ми пасуємо відвідати унікальні місця, бо «мало що може трапитися», а я сама.
3. Прийняти у себе незнайомого чоловіка по Couchserfing (каучсерфінг). Каучсерфінг – це вид соціальної допомоги мандрівникам, коли даєш у себе вдома безкоштовний ночліг людині (групі людей) на один або два дня. Я теж приймаю у себе подорожніх, але пропускаю заявки від одиноких чоловіків. Чого б це, як не від страху бути зґвалтованою у власному домі, правда дівчата? Навіть якщо ми наважуємося це зробити, то обов’язково кидаємо посилання на профіль чоловіка своїй найближчій подрузі і просимо її передзвонити нам ввечері і зранку, щоб впевнитись, що все пройшло добре.
4. Їхати автостопом або користуватись послугами Blablacar. Ну якщо Блалакар це більш-менш прийнятний варіант для жінок, то думка про мандрівку автостопом може надовго ввести будь-яку жінку у ступор. Щодо мене, то я не подорожувала автостопом саме через страх того, що чоловік за кермом, який підібрав мене, може збочити в якийсь момент з головної дороги у сторону лісосмуги. На щастя, все проходило гладко і я мала приємних супутників, однак теми розмов щодо політики/релігії/сексу я намагаюся завжди плавно уникати.
5. Нічна поїздка на таксі. Роби, що хочеш тільки не сідай у таксі без шашечок. Це ознака «бомбіли», а з цим і ризик того, що п’яну подругу можуть повезти зовсім не по тій адресі. Коли після вечірки садиш коліжанку в таксі, то зі словами прощання кажеш: «напиши мені, коли доберешся додому». Знайомо?
6. Некваплива прогулянка нічним містом. Одного разу мені захотілося пройтися вночі старими спальними районами Тернополя у пошуках квіткових клумб, бо саме тоді квіти видають божественний аромат. В переписці друг настрахав мене і я вирішила взяти з собою складений ножик «про всяк випадок» і музику в навушниках я не слухала, постійно озиралась через плече.
7. Носити куценькі сукеночки і спідниці. Деколи ми носимо такі речі не для того, щоб привернути чоловічу увагу, а тому що на вулиці шалена спека. Міні-спідниці вже давно перестали бути у нашому соціумі чимось вульгарним, проте деякі «екземпляри» можуть не завжди правильно протрактувати довжину спіднички. І в такому випадку масні компліменти або киць-кицяня вам гарантовані.
8. Їсти на публіці банан, хот-дог або морозиву у ріжку. Звучить смішно, але якщо супроводжувати неквапливе поїдання продовгуватої їжі із зоровим контактом, то це може бути сприйнято як «заклик до дії».
9. Дивитися в очі незнайомим чоловікам. Коли я не хочу зайвої уваги від чоловіків, я йду в стані «морозу» і не дивлюся їм в очі. Зоровий контакт з небажаним незнайомцем може призвести до подальшої ескалації і заграваннями.
10. Відповідати різко та грубо на непристойність. Ми боїмося відповісти агресією на агресію, грубістю на грубість…навіть якщо це просто словесна образа.
Список можна продовжити і жінки погодяться зі мною у більшості з оголошених пунктів. Хоч фемінізм і створив для жінок примарну рівність в правах, однак боротися ще є за що. В публічних сферах життя ми все ще боїмося робити те саме, що і чоловіки – особливо наодинці, і ще більше – наодинці вночі.
Авторка: Оксана Кузьменко

Коментарі вимкнені.