У Тернополі центральну вулицю назвуть іменем Фанні Каплан?

Інколи для того, щоб змусити більшу частину жителів міста забути про свої проблеми і почати обговорювати якусь тему, потрібно не так вже й багато. На сайті електронних петицій з’явилася інформація про перейменування вулиці Руської на вулицю імені Бориса Нємцова і прошу дуже – практично всі лише про це і ведуть мову.

Не будемо заглиблюватися у нетрі походження терміну «Руська». Залишимо це історикам. Хоча б з багатоповерхівки на Грушевського, 8. Там якраз чи не в кожному кабінеті тепер сидить по 2 випускники історичного факультету. Користі з них для області все одно жодної, то нехай хоч з історією з’ясують що і до чого.

Але чому Нємцов? Тому що він був в опозиції до Путіна і підтримував Україну? Тут все не так просто. В ефірі одного з українських телеканалів Борис Юхимович натякнув, що в разі обрання його президентом Росії, він би повернув Крим українцям, але якщо цього захотіли б самі жителі пів-острова.

Цікава постановка питання. Саме прикриваючись бажанням кримчан Путін і взяв Крим трішки погратися і забув повернути господарям. Тому завжди варто пам’ятати, що серед російських політиків у нас немає друзів, є тимчасові союзники, які карту України розігрують виключно у своїх інтересах.

То чому ж таки Нємцов? Тому, що він загинув від руки найманого вбивці? Так є ще Литвиненко, якого отруїли за особистим наказом Путіна. А скільки ще таких по Росії? Так, і в Тернополі вулиць багато. Давайте перейменуємо всі і перетворимо місто на пантеон російських опозиціонерів.

Можна було б ще погодитися, якби йшлося про якийсь сквер чи бічну вуличку. Але ж не центральну. Тим більше, що в Києві вже планують іменем Нємцова назвати вулицю, на якій знаходиться російське посольство. Щоб пам’ятали, так би мовити.

Якщо вже так ріже вухо оце «Руська», то невже у нас немає своїх героїв, вартих того, щоб їхніми іменами називали вулиці. У нас немає Небесної сотні? У нас немає кіборгів з Донецького аеропорту? У нас немає людей, які продовжують віддавати життя за свою Батьківщину? Чому тоді ми піднімаємо питання про російського діяча? Чи це все ще дається взнаки ота меншовартісність і залежність від «старшого брата»?

Якщо так, то давайте назвемо вулицю іменем Наполеона Бонапарта. Він колись Москву спалив. Давно це було, а все одно приємно. А ще можна й іменем Фанні Каплан. Вона в Леніна стріляла. Тим більше, що Фанні – уродженка Волині.
Але найкраще просто перед тим, як щось пропонувати, варто трішечки подумати.
Андрій БЕРЕЗОВЧУК

Коментарі вимкнені.