Тарас Прохасько готував карпатські страви для тернополян
Програма про сучасну українську кухню незабаром з’явиться на тернопільському телебаченні. У першому випуску кулінарними рецептами ділитиметься Івано-Франківський письменник Тарас Прохасько.
Нещодавно пан Прохасько відвідав Тернопіль із нетиповою для письменника місією. На запрошення тернопільського ресторатора Ігоря Мамуса він приїхав поділитися своїми куховарськими секретами. Тарас Прохасько став першим гостем програми про сучасну українську кухню, яка незадовго — з періодичністю двічі на місяць — виходитиме по «TV-4», а також буде доступна в інтернеті.
«Того вечора, коли було придумано цю передачу, я взяв книжечку “Декамерон”*, де й натрапив на есей Прохаська про квашення капусти. — Розповідає Ігор Мамус. — Фантастична ідея! — подумав я. Він живе поряд (з Франківська), добре вміє квасити капусту, тож зможе навчити. А потім, коли я зателефонував, Тарас розповів, що вміє готувати такі-то й такі страви карпатської кухні».
Отож, окрім квашеної капусти, Тарас Прохасько ще тушкував капусту з карпатськими грибами, а також готував гуляш по-сегединськи. Знімали перший епізод кулінарної передачі на кухні ресторану “Шинок”. Темами наступних програм, за словами пана Мамуса, можуть стати домашня чи польова кухня, чи якась інша, яка, можливо, до ресторану й не матиме ніякого стосунку. Тож і знімати такі передачі будуть не в “Шинку”, а на природі чи деінде. Головна ж ідея — це показати сучасну українську кухню у найрізноманітніших її проявах: приготування, гостинність, звички і традиції, посуд тощо.
Поспостерігати за тим як куховарить Тарас Прохасько можна буде за тиждень-два, скуштувати квашену ним капусту можна вже.
Кирило Масниця
* Декамерон. 10 сучасних українських прозаїків останніх десяти років: збірка/ укладання та післямова С. Жадана. – Харків : Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2010. – 320 с.
Коментарі вимкнені.