Гайтана може не поїхати на Євробачення-2012

Європейські ліберали закликають бойкотувати Євробачення в Баку через утиски свободи в Азербайджані. Президент Європейської партії ліберальних демократів і реформаторів (ЄЛДР) , член Європарламенту Грем Уотсон закликає ігнорувати пісенний конкурс «Євробачення», що проходить цього року в Баку, якщо з-під варти не будуть звільнені політичні в’язні, кинуті за грати владою Азербайджану.

Про це повідомляє прес-служба ліберальної партії «Україна Майбутнього».

«26 травня 2012 фінал Євробачення пройде в Баку, столиці Азербайджану. На жаль, не у всіх країнах можна вільно співати про те, що ви хочете сказати, і Азербайджан є однією з таких країн. Ситуація з правами людини там погіршується протягом багатьох років. Журналісти, блогери, політичні активісти та пересічні громадяни Азербайджану стикаються з переслідуванням, нападами і позбавленням волі за критику на адресу влади. Ви ризикуєте бути ув’язненим, якщо здійснюєте ваші основні права і користуєтеся свободою слова», – сказано у зверненні президента ЄЛДР.

Ліберальні демократи закликали президента Азербайджану звільнити 11 політичних ув’язнених до початку «Євробачення».

«Як ми можемо радісно і безтурботно співати про любов і свободу, коли в декількох кілометрах люди сидять у в’язниці, тому що вони реалізували свої природні права? Президент Ільхам Алієв забезпечить найкращий PR своїй країні, якщо звільнить всіх політв’язнів до того, як Європа приїде до Баку», – заявив Грем Уотсон.

Також політик закликав підписати петицію (http://www.douzepointsforfreedom.eu/ ) про звільнення азербайджанських в’язнів совісті.

«Європейські ліберали вимагають негайного і безумовного звільнення тих, хто в даний час поміщений у в’язницю з політичних мотивів. Азербайджанська влада повинна вжити всіх можливих заходів для забезпечення співробітництва зі Спеціальним доповідачем з питання про політичних в’язнів Ради Європи. Підпишіть петицію! Ув’язнені потребують вашої підтримки. Разом ми можемо сказати уряду Азербайджану, що вони не можуть проводити популярну культурну подію в Європі, пригнічуючи власне населення, позбавляючи його основних прав», – підкреслив Грем Уотсон.

Як відомо, Україна на «Євробаченні-2012» представлятиме співачка Гайтана.

Коментарі вимкнені.