Чотири зірки для тернополян – на спеціальну “Алею Зірок” (фото)

– У Тернополі сталась подія, яка допоможе нам повернутись обличчям до Європи, – такими  словами розпочав відкриття Алеї Зірок» начальник управління культури Тернопільської міськради Олександр Смик.

28 серпня, по вул. Сагайдачного біля Катедрального собору Української греко-католицької церкви, були офіційно презентовані бронзові плити, на яких увіковічнили імена чотирьох жителів Тернопільщини: археолога і громадського діяча Ігоря Герети, композитора Анатолія Горчинського, поета Бориса Демківа та художника Івана Марчука. Квадратні плити, розміром 47,5 на 47,5 см., крім імен цих чотирьох відомих тернополян, мають ще й рельєфний візерунок у вигляді одного із символів міста – квітки терну.

Перше слово Олександр Смик надав Отцю Сергієві.

– Хочу привітати усіх тернополян та гостей міста з празником, таким величним і радісним, з Днем міста та з нагоди відкриття «Алеї Зірок». Нехай Бог благословить усіх творців ідеї. Це дуже важливо. Ці люди є різного покликання. Вони розвивали Богом дані таланти і справді гідні всенародної пошани від кожного з нас. Вони є творцями історії нашого народу, зокрема нашого міста. І ця алея буде доброю пам’яткою і шануванням тим, хто ще живе.

По закінченню промови Отець покропив усіх свяченою водою.

– Ідея втілилась досить швидко, хоча жила серед тернополян досить довго. Тому вдвічі приємно надати слово людині, завдяки якій ця ідея втілилась у життя, –  сказав Олександр Смик, запрошуючи до слова мера міста Сергія Надала.

– Прикметно, що ми в цей день відкриваємо зіркову алею,  – сказав Сергій Надал. – Це є шанування видатних людей, які зробили чимало корисних справ для нашого міста, які прославили наше місто.  Це є добра  справа і наука для наступного покоління, які будуть знати на кого рівнятись. Окрім того, ми  думаємо, що це буде ще одною родзинкою Тернополя, куди  будемо приводити  своїх гостей. Хочеться, щоб кожного року, у нас були чим більше прізвищ, які прославлять наше місто, щоб ми могли кожного року доставляти нові і нові зірки.

Кожна зірка на Алеї має свій сертифікат. Перший сертифікат на Зірку отримав представник Івана Марчука, який розповів, що художник буде довго жити, оскільки йому потрібно працювати за всіх, хто поруч з його Зіркою на Алеї.

Сертифікат Бориса Демківа отримала дочка Світлана Мичко, а відомого композитора Анатолія Горчинського – дружина. Сертифікат на зірку Ігоря Герети передадуть у музей археолога.

– Відтепер, кожного року, у переддень міста у міській раді буде визначатись, за поданнями громадських організацій,  звичайних тернополян та організацій національних спілок, список тих людей, які гідні бути на Алеї Зірок, – підсумував Олександр Смик.

 

Відео Юрій Дігай

-1 thoughts on “Чотири зірки для тернополян – на спеціальну “Алею Зірок” (фото)

Коментарі вимкнені.