Європейські банки не поділили між собою… букву S в Україні

Україна, сама того не відаючи, стала об’єктом тертів між німецьким банківським конгломератом Sparkasse та австрійською групою Erste Group. Суперечка пов’язана з вартістю використання відомого логотипу в вигляді букви S.

Банки Німеччини вміють не лише заробляти гроші, а й охороняти свої права на бренд. Однак об’єднання ощадних кас Німеччини (Sparkassenverband) може постраждати…через свою надмірну жадібність. Його логотип – червоненька “S” із точкою над нею на білому тлі – незабаром  ризикує зникнути з усіх 3 тисяч 300 філіалів у Австрії та Південно-Східній Європі. Причина полягає у суперечці щодо вартості ліцензійних прав на дуже відомий логотип.

За інформацією берлінського видання Welt, конфлікт почався із того, що провідна австрійська ощадкаса – Erste Group – розробила плани експансії в Східній Європі та збирається створити там більшу кількость філій. Тим часом, президент об’єднання ощадних кас Німеччини (dsgv) Генріх Гаазіс сподівався на цій тенденції поповнити бюджет німецьких Sparkasse, адже саме за ними закріплені права на логотип.
Однак австрійці уперлися. На кону приблизно 10 мільйонів євро на рік, як дізналася газета Welt від інформованих джерел. Наразі австрійці сплачують щороку близько одного мільйона. В майбутньому і його, очевидно, не стане.

Договір про використання логотипу Sparkasse між німецьким та австрійським об’єднаннями ощадних банків діяв уже понад десять років. На його підставі червону “S” використовує, в тому числі, авторитетний віденський фінансовий інститут Erste Group. Свою комерційну діяльність як в Австрії, так і у Східній Європі він веде, однак, цілком автономно від об’єднання. І має вже у своєму розпорядженні 3300 філій у 13 країнах Східної та Південної Європи.

Без дозволу не можна

Коли Erste Bank захотів розширити свою діяльність далі на Україну та Молдову, німецькі ощадбанки зажадали узгодження прав на використання емблеми, “зважаючи на її значну ринкову вагу”. І от уже рік тривають перемовини. Оскільки у наявній угоді ці дві східноєвропейські країни не згадано.

“Ми довго намагалися добитися розширення дії угоди на ці ринки, але нам це не вдалося”,- підтвердив Міхаель Ікрат, президент австрійського об’єднання ощадкас. Обидві сторони при цьому не втомлюються заявляти, що жодної суперечки між ними немає. “Жодного конфлікту немає”,- каже речник dsgv Крістіан Ахіллес. Ікрат твердить:  “Німецькі ощадкаси – перевірений партнер. Ми – одна родина. Але у кожній добрій родині одного разу можуть статися розбіжності”.

Ощадкаси хочуть змінити S на щось інше

Вже до 1 квітня в Україні червоні емблеми у вигляді S будуть відмонтовані та замінені на червоні квадрати, так стверджується на веб-сторінці українського представництва Erste Bank. Не буде використовуватися цей логотип також у бланках листів та в електронній пошті, підтвердив речник фінансового інституту. Але цим, схоже, справа не обмежиться. Правлінням Erste Group вже ухвалено попереднє рішення зняти логотип з усіх філій фінансового концерну. Тож, воно торкнеться не лише українських та молдовських філій, а й усіх інших банківських відділень. За словами Iкратa, проводяться консультації з усіма австрійськими ощадними банками про те, чи не бажали б вони змінити емблему.

На переконання австрійців, якщо хтось і має доплачувати за логотип, так це німецький банківський концерн. Оскільки зрештою саме австрійці збільшили вартість торгової марки завдяки експансії у Європі, а німці мають від цього зиск.

Коментарі вимкнені.