КРУ перевірило «Ягільницький кінний завод»

КРУ в Тернопільській області в плановому порядку проведено державний фінансовий аудит діяльності державного підприємства «Ягільницький кінний завод» за 2008-2009 роки та перше півріччя 2010 року.

Аналіз показав збиткову діяльність

Відповідно статуту кінний завод утворено з метою вирощування і реалізації племінних коней, підвищення інтенсивності галузі конярства, поліпшення якості поголів’я племінних коней, а також виробництва та продажу зерна, цукрових буряків, картоплі, овочів, молока, м’яса та отримання прибутку.

Проте з 2001 року державне підприємство не здійснює діяльності з виробництва сільськогосподарської продукції. На час проведення аудиту воно знаходилось в процедурі санації та погашало майнові вимоги кредиторів.

У досліджуваному періоді ДП «Ягільницький кінний завод» отримувало доходи від оренди нерухомого та рухомого майна, оренди землі та від реалізації майна інвестору ПрАТ «Райз-Максимко» в обмін на вимоги кредиторів в процедурі санації.

Проведений аналіз фінансово-економічних показників діяльності підприємства за 2008-2009 роки та перше півріччя 2010 року засвідчив неефективність заходів, що вживались його керівництвом, арбітражним керуючим щодо запобігання подальшої збиткової діяльності суб’єкта господарювання та відновлення його платоспроможності.

Інвестор розрахувався із заводом конями

Доведення підприємства до такого стану спричинено рядом факторів.

Так, через відсутність належного контролю за використанням коштів підприємство сплачує земельний податок за землі під господарськими будівлями і спорудами, які використовуються іншими суб’єктами господарської діяльності та за інші земельні ділянки, які не можуть використовуються у господарській діяльності. Так, у 2010 році підприємство  повинно було сплатити земельний податок в сумі 62,4 тис. грн. за землі, які фактично ним не використовуються.

Не сприяло виходу підприємства із кризи і його окремі взаємовідносини з інвестором.

Зокрема, підприємство уклало договори з Інвестором, який зобов’язався за рахунок переданого йому майна погасити борги Підприємства.

Дослідженням встановлено, що підприємство передало інвестору майна за експертною оцінкою на суму 2,3 млн. грн., в свою чергу інвестор погасив борги Підприємства на суму 1,0 млн. грн., а на решту суми зобов’язань передав підприємству 40 племінних коней.

Ефективність такої господарської операції залишилася для аудиторів загадкою. Адже, не маючи відповідних фахівців по догляду за племінними конями та сільськогосподарських угідь для вирощування кормів, замість доходів підприємство отримало додаткові витрати по сплаті послуг за утриманням племінних коней, які здійснював інвестор. Так, підприємство лише за I-ше півріччя 2010 року згідно укладених угод інвестору зобов’язане сплатити за послуги з утримання коней майже 111,0 тис. грн.

«Забули» виставити рахунки за оренду

Крім цього, аудитори з’ясували що підприємство «забуло» виставити рахунки інвестору за оренду майна за грудень 2008 року та листопад 2009 року. Не виставлялись рахунки до оплати за оренду приміщення їдальні. Всього в досліджуваному періоді за оренду майна, відповідно до укладених договорів оренди, не виставлено рахунків до оплати орендної плати на загальну суму 62,2 тис. гривні.

Керівник підприємства не зміг пояснити, хто використовує приміщення свинарника, який належить підприємству. А при умові укладення договору оренди на приміщення свинарника з орендарем на умовах 2006 року, який залишився невідомим, за проведеними розрахунками державний бюджет міг би в досліджуваному періоді додатково отримати 70% орендної плати на загальну суму 37 тис. грн., а підприємство отримало б додатково доходів 30% орендної плати на суму 15,8 тис. грн.

Таким чином, відсутність належного контролю за своєчасними розрахунками за надані послуги призвела до того, що станом на 1 липня 2010 року підприємству окремі сільськогосподарські товаровиробники заборгували 233 тис. грн. Враховуючи, що вже сплив термін звернення до суду для стягнення заборгованості, можна вважати, що ці кошти Підприємством втрачені. Як повідомляє прес-служба КРУ в Тернопільській області, аудиторською групою підготовлено низку пропозицій, реалізація яких є необхідною умовою для якісних змін в управлінні об’єктом аудиту.

Коментарі вимкнені.