На Тернопільщині підірвався чоловік

27 червня, на одному з подвір’їв села Крижі Кременецького району Тернопільщини пролунав вибух, внаслідок якого постраждав 25-річний мешканець населеного пункту. Чоловік хотів виготовити пристрій для розклепування коси. Для цього він намагався пристосувати гільзу 76-міліметрового артснаряду радянського виробництва часів Другої світової війни. Вибух стався при контакті підривника, що був розміщений у задній частині гільзи, з електрозваркою, яку безпечний “майстер” використовував у роботі.

О 10.52 чоловіка без свідомості, з численними осколочними пораненнями доставили у Кременецьку районну лікарню, де зробили операцію на правому коліні.  Наразі потерпілий перебуває у важкому стані. Батьки переправили його у Рівенську лікарню, де медики борються за його життя.

Нагадаємо, що схожий випадок на початку травня цього року трапився у селі Заривинці Бучацького району. Тоді вибух стався, коли двоє чоловіків намагалися розпиляти застарілий артилерійський снаряд, який знайшли на пасовищі.

На жаль, людська необачність часто призводить до трагічних наслідків.

Довідка

Рятувальники радять:

  • Якщо ви знайшли предмет, який зовні нагадує боєприпаси або є невідомим, не торкайтеся його. Ступінь небезпеки вибухонебезпечних речей можуть визначати тільки професійні піротехніки. Саме вони й приймають рішення про подальшу долю підозрілих предметів.

 

  • Місце, де виявлено небезпечну знахідку, варто обгородити та організувати його охорону, щоб ніхто не зміг на неї випадково наткнутися. Слід припинити будь-які сільськогосподарські чи інші роботи на цій ділянці. Про підозрілий предмет необхідно терміново повідомити підрозділ МНС, зателефонувавши за номером 101. Дзвінки з мобільного на короткий номер є безкоштовними.

 

  • У нагоді також можуть стати й представники органів місцевого самоврядування, які мають відповідні інструкції з цивільного захисту населення в умовах виникнення надзвичайних ситуацій.

 

Коментарі вимкнені.