Депутати тернопільської ради звернулись до Хоптяна

25 червня під головуванням міського голови Сергія Надала відбулася позачергова десята сесія Тернопільської міської ради шостого скликання. Депутатський корпус затвердив звернення до голови Тернопільської обласної державної адміністрації щодо виділення земельної ділянки під полігон твердих побутових відходів.

Надаємо текст звернення повністю:

Шановний Валентине Антоновичу!

Звертаємось до Вас від імені всієї Тернопільської громади з проханням, яке вимагає термінового вирішення.

З кінця 1950-их років Тернопіль був взірцем благоустрою та чистоти, а тернополяни пишалися зеленими парками, чистим озером, прибраними вулицями, затишними скверами. Як і перед кожним містом, перед Тернополем стояло питання утилізації сміття, проте, нажаль, системно це питання було вирішено лише у 1977 році, коли Рішенням виконкому Тернопільської обласної  Ради депутатів трудящих було надано земельну ділянку площею 3,5 га в користування терміном на 10 років під організацію складування відходів промисловості і побуту біля с.Малашівці Зборівського району.

У 1997 р. Держуправлінням екологічної безпеки у Тернопільській області було винесено постанову про припинення захоронення твердих побутових відходів на території цього сміттєзвалища, іншими словами даний об’єкт протягом останніх чотирнадцяти років працює всупереч екологічним, земельним, та іншим правовим нормам. Це стало причиною критично-гострого соціального напруження в громаді с. Малашівці і призвело до безпрецедентної «сміттєвої кризи» у 2000-2010 роках.

Тернопільська «сміттєва криза» зіпсувала образ Тернополя як екологічної перлини України, спричинила колапс житлово-комунальної сфери міста і поставила тернополян перед реальною загрозою виникнення епідемій інфекційних захворювань.

Поки не вирішене питання нового сучасного полігону для утилізації твердих побутових відходів, яке місто продукує в обсязі не менше 100 000 тон на рік, залишається постійна небезпека повернення до «сміттєвої кризи» як для сучасників так і для майбутніх поколінь тернополян. Екологічна небезпека невчасного вивезення сміття з міста посилюється реальними кліматичними змінами останніх років – спекотне літо та пізня зима.

Просимо Вас прийняти рішення про виділення земельної ділянки для будівництва сучасного полігону твердих побутових відходів відповідно до діючих норм та правил.

Громада міста просить Вас виконати історична місію та вжити заходів по забезпеченню виконання Ваших повноважень і обов`язків у сфері санітарно-епідемічного благополуччя населення – розрубати «гордіїв вузол» проблем утилізації сміття, який тримає у напрузі весь тернопільський регіон, та створює небезпеку для прийдешніх поколінь.

 

З повагою, міський голова С.В.Надал

-1 thoughts on “Депутати тернопільської ради звернулись до Хоптяна

  • 13:49 | 28.06.2011 о 13:49
    Permalink

    Це ж треба бути такими “господарниками” щоб маючи абсолютну владу в місті за пів року не вирішити хоча б частково питання зі сміттям?! Вже за цей час можна було б змонтувати лінії з сортування відходів (лінію яку закупила облрада за 2 мільйони ми вже певно ніколи не побачимо:), переробки скла, паперу, пластику – це б могло вирішити вже половину проблеми!

    Свободівська влада, настільки непрофесійна,що їм досягнути таких висот не по силам!!!

  • 21:22 | 28.06.2011 о 21:22
    Permalink

    До кого ви звертаєтесь ? “Людям надоїла словесна тріскотня!” Він так сказав–він так і робить!

Коментарі вимкнені.