Понад 800 регіональних газет готові розпочати страйк

Клюєв і Колесников поставили Президента у незручне становище, заваливши доручені їм завдання

Понад 800 редакцій регіональних газет та журналів України солідарно оголосили передстрайкову готовність та заявили про намір у найближчі дні розпочати акції протесту, спрямовані на захист їх законних прав та інтересів, – пише Експрес.
Поведінка видавців пояснюється дуже просто: зусилля уряду, спрямовані на те, аби в процесі адміністративної реформи впорядкувати взаємини редакцій і державних підприємств-монополістів у сфері зв’язку (Укрпошта, ДП «Преса»), запровадити ринкові стосунки у цій сфері відверто блокуються  окремими чиновниками Міністерства економічного розвитку та торгівлі, Міністерства інфраструктури України та керівництвом зазначених вище підприємств-монополістів.
Обурення редакцій цілковито обґрунтоване. Адже склалась доволі абсурдна і неприйнятна ситуація у процесі регулювання масштабного ринку передплати друкованих видань: чиновники Міністерства економічного розвитку, без будь-яких пояснень, відмовляються погоджувати редакціям довідки спеціальної форми  всупереч урядовій постанові N 275 від 17 березня 2011 року (яка, до речі, передбачає виконання таких погоджень у  10-денний термін). Ця постанова запроваджує нову процедуру погоджень редакціями собівартості їхніх видань для подальшого розрахунку вартості послуги підприємства-мононоліста. Бездіяльність чиновників фактично зупиняє дію ст. 9 Закону України „Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів”. За два дні до завершення прийому документів щодо передплатної кампанії 2012 погодження такої довідки вперше за усю історію не отримала жодна редакція України!
Надання погодженої довідки підприємству-монополісту (Укрпошті) відкриває сотням регіональних редакцій  при розрахунку цін на передплатні послуги доступ до режиму ціноутворення, передбаченого ст.. 9 Закону України „Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів”. Редакції зацікавлені у дії цієї статті закону, оскільки це єдиний стримуючий апетити держмонополій фактор, що обмежує рентабельність їх послуг на рівні 40%. Неподання редакціями довідок розв’язує руки монополістам, що означає підняття вартості їх послуг більш як на 300%! Це при тім, що чимало редакцій в умовах падіння ринку реклами сьогодні просто животіють, маючи рентабельність 0,5-3%.
У редакціях кажуть, що недалекоглядна поведінка окремих чиновників неминуче призведе до закриття у 2012 році сотень газет та журналів, падіння обсягів виробництва у поліграфічній сфері, звільнення тисяч працівників друкарень та поліграфічних комплексів через запровадження держпідприємствами-монополістами тарифів, що у більш як 10 разів перевищують ринкові.
«Усе це нагадує продуману спробу влади у рік парламентських виборів підірвати фінансову основу незалежних регіональних видавців з недержавного сектору, знизити їх вплив, скоротити існуючий в регіонах обсяг свободи слова», – переконує Ігор Починок, головний редактор газети «Експрес».
Телефон для довідок: 050 317 20 67
P.S.Вчора на запитання журналістів щодо стану зі свободою слова в регіонах країни, Янукович відповів: “Я постійно зустрічаюсь, перебуваючи в регіонах, з представниками ЗМІ. Постійно. Я таких випадків, по великому рахунку не знаю”.
“По великому рахунку, я проблем ніяких не бачу”, – зазначив президент.

Коментарі вимкнені.