Що об’єднує Україну з подіями в Північній Африці, вбивством Усами Бен Ладена та виступами опозиції в Грузії?

Чесні, конкурентні, демократичні вибори – мають залишитись єдиним інструментом зміни влади.

Спостерігаючи та аналізуючи подіїї останніх місяців у світі приходиш до висновку, що час зміни влади в країнах шляхом виборів, коли громадяни оцінюють результати діяльності влади та альтернативні пропозиції, своє бачання розвитку країни від опозиції, може залишитись у спогадах та підручниках історії та політології.

Політичні лідери, що вдаються до жорстких методів комунікації( виведення людей на вулиці, що призводять до неминучих жертв) , як наслідок, арешти та затримання опонентів, так і в вирішенні своїх інтересів, все це є свідченням радикалізації політики та політичної боротьби у світі.

Поштовхом для таких дій стали події в північній Африці, які змінили правлячі режими, котрі здавались не тільки сильними, а подекуди навіть результативними у внутрішній та зовнішній політиці.

Всі хто хоче поворити, чи скопіювати такі дії в середині своїх країн мають розуміти, що влада буде також радикально захищати себе, саме через подіїї в арабських країнах.

Ми можемо стати свідками заміни демократичних, чесних виборів, де конкурують пропозиції суспільству, розвитку країни, а не яскраві подіїї зовні , як то з Усамою Бен Ладеном в наступних виборах у США, чи подіях на розкол суспільства в Україні, немирні виступи опозиціїї в Грузії, де також видно слід з за меж цих країн, так і спроби прийти до влади використовуючи для цього “вулицю”. Як говориои  дипломати, коли ми чуємо гармати, то переговори завешились і почалась війна, так і сьогодні політики мають розуміти, коли вони постійно намагаються звертатись і закликати до повалення “режимів”, то ці “режими” будуть захищатись всіма можливими методами, можливо і не прийнятними, але на війні, як на війні.

Як результат, кожна наступна влада буде дбати про своє самозбереження,що призведе спочатку до авторитаризму, а потім можливо і до тоталітаризму. Історія знову повториться, але вже з прискореннням з новими жертвами, а країна так і не зможе розвиватись в новому світовому устрої, щоб знайти себе в новій системі координат в 21 сторіччі

Виталий Бала

Коментарі вимкнені.