У Тернополі поліцейські штрафують за сміття, паркування і навіть алкоголь

Півдесятка актів та приписів склали муніципальні поліцейські на чотирьох різних об’єктах за півдня роботи. У немилість “правоохоронців”, навіть, комунальне підприємство втрапило.

“Працював” у цей час з поліцейськими й журналіст “20 хвилин”. Не обійшлось під час спільного рейду і без сварок.

“Поліція, якісь штрафи?!”

Прибуваємо в управління муніципальної поліції о 9 годині. Дислокують орган міськради в декількох кімнатах на вулиці Шевченка, 1. Приміщення на вигляд аж надто скромне: в кімнаті для нарад – декілька зсунутих столів, стільці та шкафчик. У кабінеті керівника, окрім цих офісних елементів, ще й старенький комп’ютер є. Традиційно починається день з наради, проте цього разу все стартує з представлення.

Так, шановні. Ось журналіст, він сьогодні буде працювати з вами. Надавайте усю інформацію, – каже начальник управління муніципальної поліції Сергій Волков. – Все, працюйте.

Далі слово мав в.о. заступника начальника Володимир Петрик. Саме він проводить вранішній інструктаж та роздає завдання, але про це – згодом. Поки слухаємо, що і де повинні робити полісмени. У приміщення для нарад заходить чоловік та починає про щось дискутувати з одним з поліцейських. З’ясувалось, чоловіку загрожує штраф за паркування автомобіля на зелених насадженнях. Декілька днів тому, як пояснили працівники міськради, отримали скаргу від жительки міста. Виїхали та побачили авто на траві. Сфотографували, склали документ, де свідки підтвердили ситуацію, через ДАІ розшукали власника та запросили для ознайомлення з протоколом.

– Та не хочу я нічого говорити. Всі ставлять, і я поставив. Ми з сусідами домовилися, що всі будемо ставити автомобілі з одного боку, а тут поліція, якісь штрафи, – емоційно випалив тернополянин.

До речі, вину чоловіка, як і майже у всіх випадках з муніципальними полісменами, визначатимуть не вони самі, а адміністративна комісія міської ради. Саме вона визначає, якою сумою покарати винуватця за те чи інше порушення “міських законів”. За прогнозами поліцейських, за порушення чоловік “влетить” у 340 гривень.

“Зафіксували продаж”

Вирушаємо в рейд. Двоє муніципальних полісменів у формі, один у цивільному та я. Транспорт – білий “ВАЗ” не в найкращому стані. Виявилося, машина – “позичена” в одному з відділів міськради. Свого транспорту міські правоохоронці не мають. Як і не мають засобів з’вязку, а також – бодай газових балончиків для самооборони. Технічно, як я переконався, поліцейські забезпечені дуже погано.

– Спочатку їдемо в магазин “Мандарин” на Сонячний, – інструктує один з полісменів пан Михайло (прізвища поліцейські просили не вказувати, але редакції вони відомі – прим ред.). – Там на днях нашим працівникам вдалось зафіксувати продаж алкоголю вночі. Але тоді власник заборонив продавщиці щось говорити чи підписувати. Ми це зафіксували, але лише в управлінні змогли з’сувати, хто власник та всю інформацію про заклад.

Окрім того, як уже в управлінні з’ясували чоловіки, магазин взагалі не мав дозволу на роботу вночі. Тому власнику закладу загрожує одразу дві статті, однією з яких займатиметься міліція. Жінка-продавщиця з невеличкого магазинчику біля зупинки, в якому власне і відбулися порушення, знову відмовилась спілкуватись. Тому працівники поліції просто прочитали жінці документ. Вона, поки ті читали, до власника подзвонила. Він забажав сказати декілька слів.

– Такого просто не могло бути, – каже власник магазину Петро Мокрій. – Наш заклад завжди працював лише до 22 години, навіть в той час, коли заборони на алкоголь не було. То чого нам зараз починати це робити? По-друге, чому лише зараз приїхали поліцейські з протоколом? Чому тоді на місці не склали? Вони ж могли це зробити, а відмову продавця належно зафіксувати? Я вважаю, це провокація і фальсифікація. Якщо адмінкомісія призначить штраф – звернуся в суд. А також доведу, що поліцейські все сфабрикували.

До речі, власник магазину – голова обласної організації “Підприємців Тернопілля” та голова громадської ради з питань економіки, промисловості та підприємництва. То ж саме за цим випадком, зважаючи на звинувачення та статус обвинуваченого, ми простежимо окремо.

Наступний в списку, як повідомили люди у формі, – колишній будинок культури, який працював на вулиці Пушкіна. Згодом там і магазинчики були, й ігротека, і кафе. Проте зараз – облущені стіни, вибиті вікна, бомжі, сміття та густі зарослі.

– Будинок у власності одного з операторів зв’язку і він має стежити за ним та територією довкола, – пояснює інший поліцейський пан Петро. – Або укласти договори з підприємством, яке б це робило. Але нічого такого – немає. Територія жахливо виглядає, тут вештаються посторонні особи і тут – небезпечно.

Тому муніципальні працівники нададуть на розгляд адмінкомісії свої документовані пояснення, фотографії та свідчення людей. Останні ж призначать штраф за порушення правил благоустрою у розмірі, як повідомляють поліцейські, 850 – 1700 гривень. Правда, перед тим їм ще потрібно “виловити” представника власників, аби той ознайомився з документами та підписав їх. Якщо ж ні, задокументувати та засвідчити відмову.

“Залиште приміщення”

Нова локація – територія довкола триповерхового будинку по вулиці Довженка та стоянки з рестораном навколо нього. Туди люди у формі виїздять уже втретє.

– Від людей надходять скарги. Довкола сміття, територія занедбана, – зауважує ще один полісмен пан Петро. – Сьогодні подивимось, чи усунули вказані проблеми. Якщо ні – власнику загрожуватиме новий штраф до 1700 гривень.

Проблему, як побачили на місці, не вирішили. Біля будинку розкидані будматеріали, недопалки й сміття. А за стоянкою та баром – кульки, пляшки та інші відходи. Проте, цього разу муніципальні поліцейські складають протокол не лише на власника, а й на одного з орендарів. Чоловік, який в будинку облаштував магазин автозапчастин, не прибирає території та навіть не має домовленостей про вивіз сміття. Тому під його дверима – недопалки, якісь папери, скло та частини цеглин. У жалюгідному стані й ділянка з травою, яка також на балансі чоловіка. То ж поліцейські складають протокол.

– Залиште приміщення. Ви мені заважаєте працювати. Ви не маєте на це права, – голосно та досить агресивно “випалив” чоловік. – Он на капоті своєї машини йдіть і пишіть. Якщо думаєте, що я вас боюсь – помиляєтесь. Не ви перші, не ви останні.

Підприємець відмовився підписувати документи, але від штрафу це не врятує, адже відмову зафіксували належним чином.

Останній о’бєкт, на який вирушаю з муніципальними полісменами – парк Шевченка. До нього в правоохоронців увага посилена. Адже там і люди відпочивають, і скоро місто прийматиме водомоторний чемпіонат.

– Ось дивіться. Декілька днів тому ми дали приписи всім підприємцям, які з наметів та причепів щось продають – прибрати територію, вчасно вивозити сміття, облаштувати кутки споживача та встановити світтєві урни, – говорить пан Петро. – Лише один чи два виконали, інші проігнорували. Сьогодні ще раз попередимо втретє – подамо на штраф в адмінкомісію.

Звертають увагу міські правоохоронці і на стан самого парку Шевченка. Він їм не сподобався, а для людей може становити небезпеку.

– Ось будь ласка. Ділянка від острівка до “Циганки”: жодної урни, відсутні решітки дренажних отворів, що ногу зламати можна, і, головне, більшість з ліхтарів – побиті. Так не повинно бути, – зауважує співрозмовник. – Дамо припис. Якщо за тиждень ситуація не зміниться, то складемо протокол, і керівнику парку доведеться платити до 1700 гривень з власної кишені.

Отож, муніципальні полісмени все документують, а я вирушаю в редакцію. На годиннику – 13.00. Після обіду в планах поліцейських – побувати на вулиці Чорновола, де ведуть незаконну торгівлю, та “покататися” в маршрутках, аби перевірити, чи соціальні рейси працюють та чи беруть водії пільговиків.

 

Поліція – лише назва

Муніципальна поліція – назва, яка відображає суть роботи цієї структури: дотримання виконання рішень та правил міської ради. Ані озброєним формуванням, ані міліцією з обмеженими можливостями, як вважають деякі тернополяни, поліцейські не є. Вони не арештовують людей, не влаштовують обшуків, не ловлять злочинців. Виключно стежать за тим, щоб не порушували “закони” міськради.

– Наше управління створили згідно зі статтею 38 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, – каже начальник управління муніципальної поліції Сергій Волков. – Ми не виконуємо повноважень міліції, на нас не поширюється закон “Про міліцію”, ми не носимо зброї.

Натомість, у своїй роботі, як пояснив пан Волков, муніципальна поліція опирається на кодекс про адміністративні правопорушення, правила благоустрою, закон про рекламу, охорону навколишнього середовища, відходи.

– Людям не потрібно нас плутати з міліцією, – каже пан Волков. – Звичайно, і ми маємо певні повноваження, але вони стосуються сфери життєдіяльності міста. Окрім того, усім потрібно знати, що ми не штрафуємо, а виявляємо порушення, усе документуємо та передаємо на розгляд адмінкомісії.

Коментарі вимкнені.