Тернопільщина планує брати участь в зимовій олімпіаді 2022

«Срібна перемога нашої землячки Олени Підгрушної у складі біатлонної збірної на міжнародних змаганнях в Ханти-Мансійську ще раз довела, що тернопільська спортивна школа має не лише хороші традиції та здобутки в минулому, а й в разі підтримки органів влади серйозні перспективи і в подальшому,» – розпочав робочу зустріч голова облради з керівниками спортивних організацій, закладів та установ краю.

Вагомі досягнення Тернопільської області і в інших зимових видах спорту, зокрема, в санному відомі за межами держави. А з огляду на те, що побудована десять років тому навчально-тренувальна база «Кременець» із санного спорту єдина в Україні,  розвивати її вкрай необхідно. Тим паче, що тут відбуваються  спортивні змагання за участю представників майже двадцяти країн світу, й траса має статус бази олімпійської та параолімпійської підготовки. А  міжнародні літні змагання на санкороликах «Кубок Бони» вже давно стали візитівкою краю.

Тому, як вже повідомлялось раніше, з обласного бюджету будуть  виділені кошти на реконструкцію біатлонної траси та стрільбища в Підгородньому, а також санної траси у Кременці. Планується залучити кошти із бюджетів Тернопільського та Кременецького районів.

Очільник облради розповів учасникам наради про наміри керівництва країни вибороти право для України прийняти у себе зимову олімпіаду 2022. «Звичайно, у змаганнях за місце проведення передуватиме Львівська область, – сказав Олексій Кайда, – проте Тернопільщина має свої переваги у тому ж таки біатлоні й санному спорті. Тому ми терміново маємо розробити інвестиційні проекти розвитку кожного вагомого спортивного об’єкту краю, як це вже зробила навчально-спортивна база олімпійської підготовки «Кременець» з санного спорту.» На думку голови обласної ради, до фінансування цих об’єктів повинні долучитися органи місцевого самоврядування усіх рівнів (від базових до обласної ради), а також центральні органи влади.  Керівникам навчально-спортивної бази олімпійської підготовки з біатлону, що в Підгородньому, та навчально-спортивної бази олімпійської підготовки «Кременець» було доручено розробити презентації, очолюваних ними закладів з метою включення їх у національний проект«Олімпійська надія 2022».

Під час наради обговорювалось  питання й про створення спортивного інтернату. До слова, в області такого навчального закладу немає. Доводиться дітям щодня добиратись по 40-60  кілометрів на тренування, а це не сприяє ні росту спортивного запалу в юних спортсменів, ні загалом бажання займатись спортом. Тому обласною радою вивчається можливість створення такого навчального закладу  у Великих Гаях, тим паче, що вже досягнуто домовленості із великогаївським  сільським головою про дозволи на тренування вихованців інтернату на сільському стадіоні та полі для міні-футболу, а також навчання дітей у місцевій школі.

Багато питань, зауважень та пропозицій викликали проблеми із інфраструктурою спортивних баз та ремонтом доріг, що сполучають їх з населеними пунктами, звучали особливі нарікання на стан об’їзної навколо Кременця. Ці питання область, на жаль, самостійно вирішити не може. Разом з тим при умові спільного фінансування із радами інших рівнів та розробкою чітких програм розвитку об’єктів, бази області мають реальний шанс бути включеними до державних програм, а це надасть їм можливість досягнути гідного рівня.

На завершення Олексій Кайда створив робочу групу з питань розвитку зимових видів спорту та інфраструктури на території Тернопільської області. Голова обласної ради підписав з цього приводу розпорядження.

По завершенні наради відбулося перше засідання робочої групи під керівництвом заступника голови облради Олега Боберського.

Коментарі вимкнені.