У Тернополі відбувся семінар для нотаріусів зі всієї Західної України

11 березня 2011 року в Тернополі відбувся регіональний семінар нотаріусів на тему: «Застосування в нотаріальній практиці норм Податкового кодексу України, Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та Правила нотаріального діловодства».

Участь у семінарі взяли Президент Української нотаріальної палати, заслужений юрист України Людмила Павлова, перший заступник голови Тернопільської обласної ради Сергій Тарашевський, заступник голови Тернопільської обласної державної адміністрації Петро Гоч, начальник Головного управління юстиції в Тернопільській області Ігор Бандура, заступник голови Державної податкової адміністрації в Тернопільській області Ігор Шиманський, керівники відділів та провідні фахівці ДПА в Тернопільській області, Головного управління пенсійного фонду України в Тернопільській області та Української Нотаріальної палати.

Вітаючи учасників регіонального семінару, Президент Української нотаріальної палати, заслужений юрист України Людмила Павлова зазначила, що мета семінару полягає у тому, аби усунути непорозуміння між нотаріусами та органами Державної податкової служби та спільно знайти відповіді на запитання, зокрема в частині практичного застосування статті 178 Податкового кодексу України щодо оподаткування доходів, отриманих фізичною особою, яка провадить незалежну професійну діяльність.

На семінарі йшлося про оподаткування доходів фізичних осіб, які займаються незалежною професійною діяльністю (нотаріуси). Зокрема, начальник відділу оподаткування фізичних осіб ДПА в Тернопільській області Володимир Гузенков розповів про ставки податку; облік самозайнятих осіб (реєстрація приватних нотаріусів в органах державної податкової служби); визначення податкового доходу та витрат; декларування доходів приватними нотаріусами; ведення книги обліку доходів та витрат приватними нотаріусами; порядок оподаткування при проведенні взаєморозрахунків між юридичною особою та приватним нотаріусом; відповідальність за порушення вимог податкового законодавства; нарахування податку на доходи фізичних осіб при виплаті заробітної плати найманим працівникам. Також Володимир Васильович детально зупинився на особливостях оподаткування доходів фізичних осіб від продажу рухомого та нерухомого майна (в тому числі землі), спадщини і подарунків і ознайомив присутніх із порядком проведення перевірок приватного нотаріуса податковим органом.

Як відомо, до набрання чинності Податковим кодексом України основними місцями обліку приватних нотаріусів були органи державної податкової служби за місцями розташування їх робочих місць (контор).

Згідно з положеннями Податкового кодексу України приватний нотаріус підлягає взяттю на облік в органах державної податкової служби:

за місцем проживання, якщо місце проживання (реєстрації відповідно до паспорта) та місце розташування робочого місця (контори) приватного нотаріуса (відповідно до реєстраційного посвідчення про реєстрацію приватної нотаріальної діяльності) відповідають одному органу державної податкової служби. При цьому такий орган є основним і єдиним місцем обліку приватного нотаріуса як самозайнятої особи;

за місцем проживання (основне місце обліку) та місцем розташування робочого місця (контори) приватного нотаріуса (неосновне місце обліку), якщо місце проживання приватного нотаріуса та місце розташування його контори відповідають різним органам державної податкової служби.

У зв’язку із зазначеними змінами у законодавстві щодо визначення основного місця обліку приватних нотаріусів має бути проведена зміна основних місць обліку тих приватних нотаріусів, стосовно яких є різними органи державної податкової служби, що відповідають місцям проживання та місцям розташування робочих місць (контор) приватних нотаріусів.

Необхідність проведення таких процедур врахована у виданому відповідно до положень Податкового кодексу України наказі ДПА України „Про затвердження Порядку обліку платників податків і зборів та визнання такими, що втратили чинність, наказів Державної податкової адміністрації України”, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України та набирає чинності з моменту опублікування. Зазначеним наказом встановлено, що після набрання ним чинності органами державної податкової служби проводиться зміна основного та неосновного місця обліку приватних нотаріусів без подання ними будь-яких заяв в установленому порядку.

Також Порядком обліку платників податків і зборів, затвердженим цим Наказом, встановлено, що за зверненням приватного нотаріуса в органі державної податкової служби за основним місцем обліку приватному нотаріусу може бути замінена довідка про взяття на облік за ф. № 4-ОПП із зазначенням виду професійної діяльності („приватний нотаріус”). Для фізичних осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність, ця довідка визнається свідоцтвом про реєстрацію в органі державної податкової служби.

На семінарі учасники заходу також розглянули питання виконання Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», порядок подання звітності органам Пенсійного фонду та застосування нотаріусами Правил нотаріального діловодства.

Коментарі вимкнені.