Віднині закордонні паспорти подорожчали

Підкинув мороки українцям наш непередбачуваний Кабмін. Восени він ухвалив Постанову №1098 “Деякі питання надання підрозділами Міністерства внутрішніх справ і Державної міграційної служби платних послуг”. Нібито цілком нудний та наскрізь казенний документ містить цікаві нюанси.

Згідно з цією постановою, змінено розмір платних послуг, що надають ці державні органи. Відтак вартість послуг державної міграційної служби з оформлення та видачі паспорта громадянина Україна для виїзду за кордон становить 87 гривень 15 копійок.

Нагадаємо, що наразі під час оформлення закордонного паспорта впродовж 30 днів вартість послуг Державного департаменту з питань громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб (ГІРФО) МВС України становить 10 гривень 28 копійок.

Себто різниця становить майже 77 гривень. Сума, звичайно, неабияка, проте щороку в Україні видають десятки тисяч закордонних паспортів. І можна лише уявити, в якій геометричній прогресії збільшаться надходження цієї структури.

Відтак замість нинішніх 343 гривень за нетерміновий закордонний паспорт українці заплатять 407. Зрозуміло, що слідом подорожчають і “термінові” паспорти, видачу яких передбачено впродовж 10 та 3 днів.

Щоправда, в обласному відділі ГІРФО про ініціативи Кабміну ще не знають.

– До нас не надходило жодних вказівок, – розповів начальник ВГІРФО України в Чернівецькій області Іван Літовський. – Якщо це так, то мають надійти розцінки, згідно з якими ми будемо працювати. Коли це буде запроваджено, я обов’язково повідомлю громадськість. Поки що у мене немає інформації щодо таких змін.

Хай там як, але відповідна постанова розміщена на офіційному сайті Кабінету Міністрів України. А знаючи палку любов керівництва держави до її громадян, можна не сумніватись, що зміни наберуть чинності в акурат на свята.

Олексій МИКОСЯНЧИК

Коментарі вимкнені.