Відтепер забруднення «зеленого друга» «подорожчало» вдесятеро

Верховна Рада внесла зміни до законодавства, збільшивши суму штрафів за забруднення лісів, лісопаркових зон в десять разів. Відтепер максимальний штраф за сміття в лісопосадках становить 510 гривень (для громадян), а для посадових осіб – 850 гривень. Раніше порушники платили мізерні суми – 50 гривень (громадяни), а посадовці – 85 гривень. Законодавчі зміни підписав президент України.

Востаннє нардепи затверджували суми штрафів у 1997 році. Переглянути відповідний законопроект їх змусив невтішний стан із забрудненням лісів не лише побутовим сміттям, а й хімічними речовинами, промисловими відходами, стічними водами. Це призвело до всихання та захворювання «зелених легень», зокрема у Карпатах. Щороку в лісах Держкомлісгоспу України фіксують до двох тисяч таких порушень, за них нараховують майже 50 тисяч штрафних санкцій.

У Львівському обласному управлінні лісового та мисливського господарства стверджують, що розв’язати проблему можна не лише більшими штрафами. Найбільше сміття викидають у лісах, прилеглих до сіл. Після відпочинку на природі мешканці не мають куди дівати відходи, бо бракує смітників. Ліси перетворюються на стихійні сміттєзвалища. Чимало мешканців звозять непотріб з міст та сіл до… лісу.

Коментарі вимкнені.