Як військові зі всієї України відмолювали свої гріхи (фоторепортаж)

17-18 вересня на Тернопільщині у Марійському духовному центрі в селі Зарваницявідбулося Всеукраїнське військове паломництво.

Це вже третє за ліком починаючи з 2009 року паломництво українських військових до святого місця, яке входить у двадцятку найбільших Марійських центрів світу. Цьогоріч воно пройшло під гаслом «До Бога – через Батьківщину». Бажання взяти участь у паломництві виявила чимала кількість офіцерів, військовослужбовців строкової служби та служби за контрактом з’єднань і частин Збройних Сил України та членів їхніх родин. Окрім того, до Зарваниці прибули представники військових ординаріатів Польщі, Німеччини, а також християнських Церков України.
За два дні святе місце, де у храмі Пресвятої Трійці зберігається чудотворна ікона Божої Матері, відвідало близько півтори тисячі військовослужбовців Збойних Сил України Міністерства внутрішніх справ України, Внутрішніх військ МВС, Державної пенітенціарної служби України, Державної прикордонної служби та Міністерства надзвичайних ситуацій України з усіх регіонів держави. Ікона Зарваницької Матері Божої належить до найдавніних ікон України. Ще у 1867 році Папа Римський Пій ІХ коронував ікону, а Зарваниці надав відпустового значення. Ця ікона відома своїми чудотворними властивостями. За роки незалежності України у Зарваниці відбуваються всенародні масові прощі, котрі збирають десятки тисяч прочан із України та зарубіжжя. Неодноразово це маленьке українське село одночасно відвідували до сто тисяч прочан.

На військове паломництво до Зарваниці прибули за покликом серця представники різних конфесій. Їх супроводжували духовні настоятелі, військові капелани, священики.
– Молюся за Україну, за мирне небо, – зізнався курсовий офіцер Військово-Морського коледжу старшинського складу Академії ВМС ім. Нахімова капітан-лейтенант Олександр Михальчук, який разом із курсантами прибув до Зарваниці з Севастополя. – Прошу у Пресвятої Діви благополуччя для українських родин, і щоби ми, військові, виконували бойові завдання лише на навчальних полігонах і ніколи насправді.

Варто зазначити, що співпраця вітчизняних Збройних Сил і Церкви розпочалася одразу ж після проголошення Україною незалежності. Військові почали запрошувати священників різних конфесій на ритуали складання військової присяги. Згодом столо зрозумілим, що співпраця армії та церкви є невід’ємною складовою нашого суспільства. У Міністерстві оборони України було створено сектор по роботі з релігійними організаціями. Оборонне відомство підписало меморандум про співпрацю з сімома основними християнськими конфесіями України у якому кінцевою метою визначено створення військового капеланства, яке б могло забезпечити духовні потреби військовослужбовців Збройних Сил. Також задекларовано, що для Міністерства оборони важливим є задоволення релігійних потреб військовослужбовців. Саме тому й було організовано Всеукраїнське військове паломництво – як відповідь на бажання віруючих військовослужбовців і представників церкви, які займаються душпастирською опікою військових мати своє паломництво до української святині.
Паломництво, або іншими словами особистий шлях кожного християнина йти слідами Спасителя через покаяння, молитву, піст для військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань України не є чимось новим. Вже більше десяти років українські військові беруть участь у міжнародному християнському паломництві у французькому місті Люрд, куди приїжджають військовослужбовці з усієї Європи.

Один з тих офіцерів, який був паломником як у Люрді так, от тепер у Зарваниці є офіцер Збройних Сил України полковник Руслан Коханчук. Він зізнається, що порівнювати цих два чудотворних місця дуже важко. – Враження, які отримуєш у Люрді та в Зарваниці є різними. Що у Франції, що в Україні я приходив молитися до Богородиці. У Зарваниці вражає неймовірна тиша і спокій. Тут річка Стрипа робить поворот на 180 градусів і по зовнішньому колу все оточено горами. Таке відчуття, що потрапляєш у місце, яке дивним чином захищене, враження неймовірного захисту та спокою, – каже полковник Руслан Коханчук.
Саме третє Всеукраїнське військове паломництво розпочалося спільним молебнем до Богородиці перед Чудотворною іконою Зарваницької Матері Божої у храмі Пресвятої Трійці та Пресвятої Покрови. До всіх паломників з привітанням та наукою Божого слова звернувся головний капелан для українського військи від УГКЦ преосвященний владика Михаїл Колтун. Владика є керавником Департаменту Патріаршої курії Української Греко-Католицької Церкви у справах душпастирства силових структур України. Про військову службу знає багато, адже свого часу, проходив строкову службу в армії на підводному човні. Тому на армійську тематику з військовослужбовцями спілкується професійно. Єпископ серед числа тих людей, які започатковували паломництво українських військових як до Люрду так і до Зарваниці.
Також в ході паломництва відбулася Хресна дорога та похід зі свічками. Багато військовослужбовців сповідалися та причастилися. Крім того, відбулася панахида за тих військовослужбовців Збройних Сил України, які загинули під час виконання службового обов’язку та в операціях з підтримки миру на територіях інших країн. Після чого військовослужбовці поклали вінки до могили полеглих героїв за волю України.
Також у паломництві взяли участь військові музиканти. Духовний репертуар та церковні пісні виконували Ансамбль пісні і танцю Збройних Сил України та військовий оркестр Тернопільського гарнізону.
Завершилося паломництво у неділю 18 вересня Архієрейською Божественною Літургією. Очікується, що подібне військове паломництво відбуватиметься у Зарваниці щороку, а у найближчі роки воно набере статусу міжнародного.

Василь Лабай

 

 

Фото надано управлінням МНС у Тернопільській області

Коментарі вимкнені.